CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Karel Pučelík

25. 11. 2019

0 komentářů

Zmizí hotovost z našich peněženek?

 

Češi si oblíbili platební karty a nebrání se ani inovativním způsobům plateb za různé zboží. Stále větší počet lidí platí své nákupy přes internetové platební brány. Neznamená to však, že hotovost mizí z českých peněženek, ba právě naopak. Vyplývá to z dat České bankovní asociace.

Loading



 

Bezhotovostní platba se stala v českém prostředí velice běžnou záležitostí. Podle průzkumu České bankovní asociace platí pouze hotovostí nebo převodem z účtu jen patnáct procent Čechů. Osm z deseti dotázaných podle šetření používá debetní kartu. Elektronickým platbám nahrává i vysoké pokrytí českých obchodů platebními terminály.

Nástup „chytrých plateb“

V poslední době se ovšem rozmáhá řada fintechových inovací, které mají pochopitelně vliv i na placení. Mnohé z nich platby výrazně zjednodušují. Důkazem, že o tento segment aplikací a služeb je zájem, je i fakt, že na tomto poli soupeří i globální technologičtí hráči.

„Mobilem, případně chytrými hodinkami, čipem a podobně lze platit kdekoli, kde mají bezkontaktní terminál. Ten je v ČR na rozdíl od jiných zemí již obvyklou záležitostí. Abyste mohli platit třeba právě tím mobilem, je potřeba si vaši bankovní kartu nahrát do speciální aplikace, kterou podporuje vaše banka a samozřejmě váš telefon. Nejčastěji to bývá Google Pay či Apple Pay, které podporuje už většina českých bank. Některé banky dokonce vyvinuly svou vlastní aplikaci,“ uvedl poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpečnost Tomáš Hládek.

„Při platbě debetní kartou operujeme s prostředky, které my sami na účtu reálně máme. U kreditní karty je to tak, že jejím použitím si od banky v podstatě peníze půjčujeme, jsou to její prostředky. V případě, že s kartou zaplatíme předem daný minimální obnos a každý měsíc utracené prostředky dorovnáme, bývá taková půjčka zcela bez úroků,“ dodává ekonom.

REKLAMA

Řada bank navíc přišla se systémem tzv. okamžitých plateb, což celý proces výrazně zrychluje. „Bylo a stále je samozřejmě finančně náročné přizpůsobit všechny systémy, očekáváme ale, že se tato služba postupně objeví v nabídce všech bank,“ vysvětluje Hládek.

Zmizí hotovost? Bankovky a mince jen tak nezmizí

O významu hotovostních peněz dnes vedou debaty nejen teoretičtí ekonomové. Je jasné, že důležitost bankovek a mincí v současnosti klesá. O „reálné peníze“ (není myšleno tak, že by prostředky na účtech reálné nebyly, ale přece jen vyžadují jistou dávku představivosti) ale v dohledné době určitě nepřijdeme, a to ani po nástupu zmíněných inovací nebo virtuálních kryptoměn. Počet peněz v oběhu totiž nadále narůstá, a jak uvádí průzkum ČBA, roste i objem vybraných peněz. Zrušeni hotovosti by si přála jen asi třetina dotázaných.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *