CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

08. 10. 2019

0 komentářů

Lidé utrácí, obchodníci zdražují, tržby rostou

 

„Vyšší tržby obchodníků jsou důsledkem rostoucích příjmů českých domácností. Vyšší poptávka po zboží a službách však vede k růstu inflace,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Loading



 

Rostoucí příjmy českých domácností navyšují poptávku po zboží a službách. To se projevuje růstem cen a tržeb obchodníků. V srpnu 2019 byl zaznamenán meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o 4,6 procenta, bez očištění o 3,7 procenta. Tržby rostou především u nepotravinářského zboží, kde byl zaznamenán růst o 8,4 procenta.

Srpnová data z průmyslu a stavebnictví ukázala, že dochází ke zhoršování ekonomického klimatu v naší zemi. To se může odrazit v nižší poptávce u drahých produktů dlouhodobé spotřeby. Lidé mohou začít odkládat svou spotřebu do budoucna, což se může projevit například nižšími prodeji automobilů. Souhrnné tržby z maloobchodu se však prozatím vyvíjí velmi dobře.

Postupně se proměňuje spotřební chování lidí. Stále více zboží a služeb je nakupováno přes internet a zásilkovou službu. V srpnu vzrostl online prodej o 14,6 procenta, čímž pokračoval dlouhodobý trend. Nákupy přes internet a zásilkovou službu umožňují zákazníkům jednoduše srovnávat ceny mezi jednotlivými obchody. Nakupovat lze z pohodlí domova a bez front. Díky tomu si tato forma nakupování získává stále větší oblibu.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

REKLAMA

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *