CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

14. 06. 2019

0 komentářů

Subjekty:

Růst české ekonomiky v 1. čtvrtletí pokračoval

 

V 1. čtvrtletí 2019 ekonomiku podporovala domácí poptávka, zejména spotřeba domácností a vládních institucí. Dařilo se službám, výkon průmyslu rostl méně výrazně. 

Loading



 

Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) v 1. čtvrtletí dosáhl 2,6 %. Růst domácích výdajů na spotřebu posílil na 2,9 %. „Domácnosti nadále využívaly silný růst výdělků k dalšímu utrácení. Jejich výdaje rostly navzdory oslabující důvěře v ekonomiku, kterou zachycovaly konjunkturální průzkumy,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. V menší míře k růstu přispěla investiční aktivita.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) meziročně vzrostla o 2,6 %, zejména pod vlivem odvětví služeb posílených domácí poptávkou. Vynikaly hlavně informační a komunikační činnosti, kde HPH posílila o 4,8 %, a také peněžnictví a pojišťovnictví. Naopak dynamika zpracovatelského průmyslu oslabila na 2,5 %. Pokračoval růst ve stavebnictví, kde se potkalo posílení aktivity v pozemním i inženýrském stavitelství.

Výsledky zahraničního obchodu odpovídají zvolnění v průmyslu. Hodnota vývozu zboží se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšila o 4,2 %, což je slabší výsledek v porovnání se závěrem loňského roku. Klíčové artikly, tedy motorová vozidla, stroje a zařízení, či elektrická zařízení, si růst udržely. Vzhledem k posílení dovozu se však mírně snížila hodnota přebytku zahraničního obchodu se zbožím na 54,3 mld. korun.

Počet pracovníků se v 1. čtvrtletí zvýšil o 1,4 %. Nárůst podpořil zejména sektor služeb tažený i silnou poptávkou v oblasti IT. Kromě prodlužování věku odchodu do důchodu na zaměstnanost kladně působil i příliv pracovníků ze zahraničí. Obecná míra nezaměstnanosti spíše stagnovala, k mírnému poklesu došlo u nezaměstnanosti žen. Průměrná mzda v ekonomice se v 1. čtvrtletí nominálně zvýšila o 7,4 %, což odráželo pokračující tlak na trhu práce. K jistému oslabení dynamiky docházelo především v některých průmyslových odvětvích.

REKLAMA

Tisková zpráva Český statistický úřad

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *