CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

29. 01. 2013

0 komentářů

Komoditní outlook – leden 2013

 


 

Ekonomická data jsou v posledních dnech pozitivní a nahrávají aktuálně akciím. Investoři tak krátkodobě opouštějí své zlaté pozice, aby využili rekordních vzestupů akciových titulů,“  prohlásil během telefonického rozhovoru v závěru minulého týdne Frank Lesh, profesionální a uznávaný obchodník společnosti Future Path v Chicagu.

Indická republika se svými 1000 tunami roční spotřeby žlutého kovu válcuje všechny ostatní ekonomické velmoci, dokonce například i Čínu. Nyní však čelí problémům, které jsou spojené s poklesem hospodářského růstu a stále více oslabující hodnotou rupie oproti ostatním měnám. Ceny komodit převážně potravinového sektoru jsou na tamním trhu vysoké. Následkem tohoto vývoje dochází ke snižování příjmů do státní kasy a nelibý odér hrozící inflace je cítit takřka všude. Indický ministr financí Palaniappan Chidambaram před několika týdny prohlásil: „Chystáme se snížit poptávku po zlatě, budeme zvyšovat dovozní cla.“ Reakce na toto prohlášení měla naprosto odlišný efekt, než očekával a během jediného týdne Indové skoupili celkem 50 tun, což odpovídá průměrné měsíční spotřebě.

Dovozní clo u rafinovaných zlatých slitků bylo zvýšeno z původních 4% na 6%. Následně také došlo ke zvýšení dovozní daně u zlatých prutů či cihel slitiny zlata a stříbra, což je asi 12% celkového dovozu do země, a to z původních  2% na 5%. Tímto dochází k určitému „spekulativnímu prostoru“ mezi dovozními cly, tedy 1% rozdílu, což by dle indických expertů na obchod se zlatem mělo ve výsledku přilákat zájem rafinerií a zvýšit jejich poptávku. Experti dále uvádějí, že se bezprostředně po zvýšení poptávka zastavila, „ba co více, neprodali jsme ani gram“, dodává zástupce jedné z největších „zlatých“ společností. „S každým následujícím dnem poptávka roste. Indové jsou historicky propojeni se žlutým kovem, vlastní nevěsty vyvažujeme zlatem a mimo větší města nejsou banky, tudíž lidé drží a mnohdy také platí zlatem. Roční spotřeba se tudíž významně nesníží,“ dodává. 35% z celkové poptávky- tedy 350 tun – jde přímo do rezerv investorů a slouží jako ochrana proti inflaci. Převážná část celkové poptávky míří do šperkařství, zimních svatebních sezon a dalších kulturních slavností a svátků.

Ve výhledech na rok 2013 jsou analytici společnosti Morgan Stanley v predikcích vcelku pozitivní, také Credit Suisse vydala ve spojení s očekáváním pohybů cen zlata a dalších kovů pro letošní rok zelená čísla. V letošním roce však cenu ovlivní celkem 3 faktory:

  1. Situace okolo postupného ukončení kvantitativního uvolňování, důležitý ukazatel je snižování nezaměstnanosti v USA z aktuálních 7,8% k hranici 6,5%
  2. Inflace – bez inflačních tlaků zlato v letošním roce příliš posilovat nebude, analytici Morgan Stanley vyřešení kvantitativního uvolňování pro letošní rok nepředpokládají, jejich očekávání směřují k roku 2014.
  3. Vývoj na forexových trzích – posílení dolaru, pokles inflace, pokles poptávky po komoditách, řešení fiskálního útesu

Kontrakt stříbra s dodáním v březnu 2013 oslabil o 1,6% na 31,206 USD za unci, za minulý týden cena klesla o 2,3%.

REKLAMA

Platina je vzhledem k propojení s automobilovým průmyslem v hledáčku investorů a tudíž rekordně posiluje, a to na 1694,90 za unci (nyní je o něco dražší než zlato).

Cena Palladia vzrostla o 2% na 741 USD za unci. Zástupce společnosti Johnson Matthey Plc v rozhovoru pro televizi Bloomberg prohlásil, že zásoby v Rusku, které je největším světovým producentem, se tenčí.

Jan Koudelka, analytik MPM Invest

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *