CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

05. 04. 2019

0 komentářů

Zvýšení sazeb ČNB znovu podpořili Vojtěch Benda a Aleš Michl

 

Zvýšit základní úrokové sazby ČNB o 0,25 procentního bodu chtěli na posledním zasedání bankovní rady opět Vojtěch Benda a Aleš Michl. Zbývajících pět členů rady ale hlasovalo pro ponechání sazeb beze změny. Vyplývá to z dnes zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady ČNB.

Loading



 

Stejně jako po únorovém zasedání bankovní rady zůstala základní úrokový sazba i po posledním březnovém zasedání na úrovni 1,75 procenta. „Jelikož domácí ekonomika urgentní zvýšení úrokových sazeb v současné situaci nevyžaduje a zahraniční nejistoty jsou značné, převládl pohled, že se zvýšením úrokových sazeb není nutné spěchat,“ uvádí záznam.

Záznam také odhalil, že se bankovní rada shoduje na tom, že česká ekonomika dává stále prostor pro další zvyšování úrokových sazeb. Ze záznamu také vyplývá, že kurz koruny stále více funguje i jako stabilizátor malé otevřené ekonomiky, protože brzdí protiinflační dopady zpomalování zahraniční poptávky.

„V případě výraznějšího zhoršení globálního ekonomického výhledu by tato funkce měnového kurzu mohla hrát v následujících čtvrtletích výraznější roli. Více než dosud tak platí, že není možné vyvozovat závěry pro budoucí vývoj úrokových sazeb pouze na základě naplňování prognózy kurzu,“ uvádí záznam.
Zdroj : ČTK

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *