CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

31. 12. 2012

0 komentářů

Kongres USA stále marně hledá dohodu

 


 

Šéfové dvou hlavních stran v Senátu včera sice učinili určitý posun v otázce daní – jejich navýšení by se mohly vyhnout domácnosti s ročním příjmem nižším než zhruba 500 tisíc dolarů (o přesné částce se stále vyjednává) – nicméně, mezi oběma stranami stále existují rozpory. A to zejména v tom, jak naložit s (případně) nově získanými penězi z vyšších daní – zatímco republikáni kladou důraz na snižování rozpočtového deficitu, tak demokraté by získané peníze raději poslali zpět do oběhu. Na případný neúspěch ve vyjednáváních a následné škrty se však již američtí představitelé připravují – šéf resortu obrany Panetta má údajně na brzký počátek roku připravené oznámení o zrušení 800 tisíc pracovních míst (připomeňme, že škrty by se měly nejcitelněji dotknout právě resortu obrany).

Každopádně, pokud by se přece jen nepodařilo najít dohodu do konce roku (jednání budou probíhat i dnes), tak to, technicky vzato, stále ještě neznamená žádnou katastrofu. Je sice pravděpodobné, že prodejní tlaky na akciových trzích, pokud nedojde k dohodě, směrem k závěru roku porostou, avšak změny v daních lze prosadit i se zpětnou účinností. Na začátku roku navíc mohou panovat o něco příznivější politické podmínky – zasedat bude nový Senát s výraznější většinou demokratů a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Boehner bude mít zřejmě jistotu dalšího setrvání ve své funkci. Navíc, shodnout se na snižování daní bývá rovněž politicky snadnější, než na jejich zvyšování.

Zatímco se trhy musejí vypořádávat s nejistotou linoucí se z USA, tak dnes po ránu je mohou potěšit alespoň zprávy z druhé největší světové ekonomiky. Nálada podnikatelů v čínském zpracovatelském průmyslu totiž vzrostla v prosinci na 19 měsíční maxima. Hlavním hybatelem je přitom zřejmě domácí poptávka – dílčí index nových objednávek totiž vzrostl na 52,9 bodu – zatímco nové exportní objednávky se po měsíci vrátily pod klíčovou hranici 50 bodů.

Petr Báča
Analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *