CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

15. 03. 2019

0 komentářů

Průmysl druhý měsíc za sebou padá. Česká ekonomika letos mírně zpomalí

 

Podle dat Českého statistického úřadu průmyslová produkce v lednu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 1,1 %. Bez vlivu sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,3 %. 

Loading



 

Průmyslová produkce se v lednu snížila o 1,1 %, přičemž pokles byl ovlivněn vyšší srovnávací základnou v minulém roce. Nejvýrazněji klesl automobilový průmysl, což bylo částečně způsobeno odstávkami ve výrobě,“ říká Iveta Danišová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

V lednu byl hlavní brzdou tentokrát automobilový průmysl, který propadl o necelých sedm procent. Průmysl tak reagoval na slábnoucí zájem o nové vozy v Evropě, který byl patrný už od podzimu. „Naproti tomu energetika jen v lednu vykázala – i díky počasí – nárůst o 16 % – a výrazně tak kompenzovala podobně jako v celé EU propad zpracovatelského průmyslu přesahující tři procenta,uvedl Petr Dufek z ČSOB.

Průmysl v České republice pociťuje dopad slabšího výkonu průmyslu v eurozóně a především pak v Německu, jenž byl pozorován v závěru roku 2018. „Lednový meziroční pokles průmyslové výroby byl navíc umocněn vysokou srovnávací základnou v podobě silného výkonu průmyslu v lednu loňského roku. Nové zakázky nicméně vykázaly meziroční růst a naznačují, že k růstu by se měla vrátit i průmyslová výroba, půjde ale spíše jen o mírné oživení,“ dodává Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Přesto i nadále počítáme s malým, leč stále kladným výsledkem průmyslu za celý letošní rok. Na druhou stranu si od něj však neslibujeme, že by mohl sám o sobě zvrátit očekávané zpomalení české ekonomiky, které je stále více patrné,“ doplnil Petr Dufek.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *