CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

15. 03. 2019

0 komentářů

Jáč: Alfou a omegou pro výkon tuzemského průmyslu bude vývoj průmyslové aktivity v eurozóně

 

Tuzemský průmysl celkem nevyhnutelně pociťuje dopad slabšího výkonu průmyslu v eurozóně a především pak v Německu, jenž byl pozorován v závěru roku 2018. Lednový meziroční pokles průmyslové výroby byl navíc umocněn vysokou srovnávací základnou v podobě silného výkonu průmyslu v lednu loňského roku. Nové zakázky nicméně vykázaly meziroční růst a naznačují, že k růstu by se  měla vrátit i průmyslová výroba, půjde ale spíše jen o mírné oživení.

Loading



 


Průmyslová výrova v lednu meziročně klesla o 1,1 %, když trh očekával růst 1,6 %. Jde o druhý meziroční pokles v řadě, nicméně jestliže v prosinci loňského roku dotlačily výrobu k poklesu i nepříznivé kalendářní faktory, tak v případě letošního ledna se na nižší počet pracovních dní odvolat nelze. V případě prvního měsíce letošního roku nicméně zaúřadovala i vysoká srovnávací základna, tedy výkon průmyslu v lednu 2018, jenž pro meziroční srovnání představuje vysokou laťku.

Pokles výroby vykázala taková odvětví, jako výroba motorových vozidel a strojírenství, špatná data přicházejí také z textilního průmyslu. Nepochybně se zde projevuje slabost průmyslu v eurozóně a zejména pak v Německu, jež stále přetrvává navzdory solidním meziměsíčním výsledkům za samotný leden. Tuzemská průmyslová výroba se navíc loni zjevně dostala na vrchol své kapacity a další růst z těchto úrovní je obtížný.

Určitou útěchou může být růst nových průmyslových objednávek, především těch exportních, což do dalších měsíců dává naději, že se tuzemská průmyslová výroba vrátí k růstu. Nicméně, počítat lze spíše jen s mírným oživením průmyslové výroby, proti nadměrnému optimismu ostatně hovoří i průzkumy PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu, jež naznačují pokles aktivity v tomto sektoru české ekonomiky.

Za celý rok 2018 vzrostla tuzemská průmyslová výroba o 3,2 %, pro letošní rok aktuálně očekávám zpomalení růstu do rozmezí 2,0 až 2,5 %. Data z průmyslu jsou zároveň zajímavou informací pro ČNB při úvahách o dalším směřování měnové politiky: lednový pokles výroby představuje na pomyslných miskách vah argument proti spěchu při zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice.

Nadále platí konstatování, že alfou a omegou pro výkon tuzemského průmyslu bude v letošním roce vývoj průmyslové aktivity v eurozóně, tedy otázka, zde se průmysl v západní Evropě podaří restartovat.

REKLAMA

Co se týče měnové politiky, tak bankovní rada je skutečně v zajetí protichůdných argumentů, jež přicházejí jak z vnějšího prostředí, tak z tuzemské ekonomiky. Na nadcházejícím zasedání bankovní rady 28. března bude vážně debatována otázka zvýšení úroků, je zde ale řada argumentů proti spěchu a pro vyčkání s tímto krokem až na další zasedání ČNB na počátek května.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *