CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

11. 03. 2019

0 komentářů

Inflační překvapení korunu nenakoplo

 

Únorová inflace překvapivě zrychlila o dvě desetiny na 2,7 %, a zůstala tak tři desetiny nad prognózou ČNB. Důvodem rychlejší únorové dynamiky byl především rychlejší růst cen potravin.

Loading



 

Rovněž ČNB ve svém komentáři k inflaci vidí pokračující silné celkové inflační tlaky. Zatímco v budoucnosti ČNB očekává, že růst dovozních cen bude slábnout díky silnější koruně, domácí inflační tlaky budou polevovat s tím, jak bude klesat dynamika mezd. O snižování mzdového růstu mluvil ve svém rozhovoru pro týdeník Euro také guvernér J. Rusnok. Chválil si také, že v současnosti je centrální banka v komfortní situaci díky předchozímu zvyšování sazeb, které jim dává prostor pro uvolnění měnové politiky v případě nutnosti.

K dalšímu růstu sazeb se ale nevyjádřil. Trh po zveřejnění statistiky inflace pravděpodobnost zvyšování sazeb přehodnotil jenom mírně, růstu sazeb v březnu věří méně než před páteční statistikou českých mezd, která naopak výrazně zklamala. I my v tuhle chvíli vidíme velké riziko, že k dalšímu zvyšování sazeb dojde až v květnu.

Domácí měna však na tuto statistiku nereagovala, spíš naopak ještě o dva haléře oslabila na 25,65 CZK/EUR. Podobně jako koruna i forint během dne ztratil 0,1 % a skončil na 315,7 HUF/EUR, zatímco zlotý jako jediná měna v regionu o desetinu posílil a na okamžik se dostal na nejsilnější hodnotu za poslední měsíc, 4,294 PLN/EUR.

Monika Junicke
Komerční banka

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *