CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

05. 11. 2012

0 komentářů

Facebook: Ustojí jeho akcie tlak v nejbližších dnech?

 


 

K prodeji těchto akcií samozřejmě kvůli superbouři Sandy nedošlo ani v pondělí, ani v úterý. Newyorská burza se ale znovu otevřela ve středu a objem obchodů u Facebooku (NASDAQ: FB) mi napověděl, že se výše zmiňované akcie dostaly na trh. Průměrný denní objem je totiž 50 milionů akcií, ale ve středu jsme zaznamenali 100 milionů, což je dvojnásobek, z čehož vyplývá, že někteří vlastníci akcií FB si vybírají hotovost.

Co se dá zjistit z objemu obchodů

Vzhledem k celkovému objemu 100 milionů kusů a zaběhnuté praxi při prodeji velkých „balíků“ akcií bych očekával, že bylo na trhu vypořádáno maximálně 25 až 30 milionů nově uvolněných akcií. Stále nám tu tedy zbývá něco přes 200 milionů nově uvolněných akcií. Za předpokladu, že všechny nedávno uvolněné akcie míří na trh, může těchto zbývajících 200 milionů akcií v nadcházejících dnech i nadále vyvíjet určitý tlak na pokles ceny akcií. Nevíme, zda tomu tak skutečně je, ale naznačuje to potenciální tlak na tento akciový titul.

Další akcie budou následovat!

Uvědomme si, že až současný tlak opadne, budou investoři pravděpodobně vyhlížet 14. listopad, což je už zanedlouho. V tento den bude uvolněno dalších 777 milionů akcií. Je tu tudíž velká pravděpodobnost, že se cena akcií bude krátkodobě pohybovat na nižších úrovních, jelikož investoři mají před sebou celou hromadu akcií, které jsou nově k dispozici.

Riziko

Existuje riziko, že se na trh reálně dostane pouze zlomek uvolněných akcií. V takovém případě by bylo pravděpodobně nepodložené očekávat u Facebooku výrazný pokles ceny. Hospodářské výsledky Facebooku za 3. čtvrtletí byly lepší, než se očekávalo, a jeho akcie posílily o 20 % Riziko, které představují uvolněné akcie, je hlavním důvodem, proč jsme na takto nízkých cenových úrovních.

Celkově ale očekávám v nejbližší době silný protivítr, který by se v nadcházejících dnech mohl projevit dalším poklesem cen akcií.

REKLAMA

Peter Bo Kiaer, akciový analytik, Saxo Bank 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *