CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

01. 03. 2019

0 komentářů

Jáč: Pro rok 2019 odhaduji zpomalení růstu české ekonomiky do oblasti 2,7 %

 

Detailní data k HDP za loňské závěrečné čtvrtletí potvrzují, že česká ekonomika zakončila rok 2018 velmi solidním růstem. Vykázaný růst HDP za 4. kvartál 2018 na úrovni 0,9 % mezičtvrtletně a 2,8 % meziročně je o desetinu procentního bodu slabší, než co naznačoval předběžný údaj. I tak je ale růst HDP, vykázaný za loňský závěrečný kvartál, o půl procentního bodu nad očekáváním ČNB.

Loading



 


Ze strany poptávky byl růst v závěru loňského roku na meziroční úrovni tažen domácími výdaji, tedy investičními výdaji a spotřebou, zatímco příspěvek zahraničního obchodu měl na celkový růst HDP nepříznivý vliv. Na mezičtvrtletní bázi byly naopak hlavním tahounem růstu čisté exporty a v menší míře také spotřeba domácností.

Silný mezičtvrtletní růst exportů je zajímavý v kontextu slabého růstu HDP v eurozóně a stagnace HDP v Německu, nicméně obdobný vzkaz, tedy silný mezičtvrtletní růst exportů v závěru loňského roku, hlásí také detaily o HDP v případě Polska. Zdá se, že exportní kanál nevyschl a na datech o HDP za loňské závěrečné čtvrtletí zaujmou také klesající zásoby: celkově tak lze konstatovat, že HDP v závěru loňského roku překvapil jak solidním růstem, tak příznivou strukturou.

Domácí poptávka v české ekonomice je pak tažena jak situací na trhu práce, tak potřebou firem doplňovat chybějící výrobní kapacity vyššími investicemi. Příznivou roli hraje také příliv prostředků z evropských fondů.

Za celý rok 2018 rostl HDP České republiky tempem 3,0 %, což znamená zpomalení v porovnání s růstem 4,5 % v roce 2017. Pro letošní rok odhaduji zpomalení růstu české ekonomiky do oblasti 2,7 %.

Platí konstatování, že růst jádrové inflace v české ekonomice a silnější než očekávaný růst HDP dávají v rámci ČNB argumenty zastáncům dalšího zvýšení úrokových sazeb. Alfou a omegou pro úvahy bankovní rady bude na nejbližších zasedáních jak vývoj jádrové inflace v české ekonomice, tak data o hospodářském výkonu eurozóny.

REKLAMA

I nadále si myslím, že bankovní rada bude vážně debatovat o zvýšení úroků spíše až na květnovém zasedání, kdy bude mít k dispozici novou prognózu vývoje české ekonomiky a větší kvantum informací o hospodářském vývoji v eurozóně a o řešení otázek brexitu. Nicméně, možnost zvýšení úroků bude samozřejmě opět diskutována i na nejbližším zasedání bankovní rady, jež se bude konat 28. března, kdy bankovní rada bude nepochybně konstatovat růst inflačních rizik v české ekonomice.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *