CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

25. 10. 2012

0 komentářů

Nálada mezi německými podnikateli na dvou a půlletých minimech

 


 

Klíčový index německé podnikatelské nálady Ifo spadl na dvou a půlletá minima (100 bodů). Propad je vidět napříč všemi sektory od zpracovatelského průmyslu přes stavebnictví po maloobchod a velkoobchod. Nejhlouběji ale zatím suverénně doputoval na vývoz orientovaný zpracovatelský průmysl, který krvácí kvůli destrukci poptávky v periferních ekonomikách eurozóny. Na špatné výkony německých exportérů neukazuje jenom propad průmyslového Ifa, ale také německého indexu PMI v průmyslu.

Německé vývozy do sousedních evropských zemí jsou sice z hlediska podílu na dvacetiletých minimech, ale pořád tvoří okolo šedesáti procent zboží a služeb na export. V tuto chvíli navíc není schopná dobře vykrýt výpadky evropské poptávky po německém zboží Asie v čele s Čínou a na hraně recese je řada velkých jihoamerických odbytišť včetně Brazílie.

Ostatní subindexy německého Ifa zatím těží ze stabilní domácí poptávky dané nízkou německou nezaměstnaností. Vidět je to především ve stavebnictví, kde Ifo přes poslední propad zůstává slušně vysoko. To je ale jeden z mála pozitivních bodů, jinak pochmurně vyznívajících zpráv. Propady Ifa a německého PMI jsou zdviženým prstem pro výkon německé ekonomiky ve čtvrtém kvartále. I když tvrdá data zatím spíše ukazují na růst, předstihové ukazatele jako Ifo a PMI začínají indikovat lehký propad. Co to znamená pro střední Evropu asi není třeba nijak složitě rozvádět.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vývoj na finančních trzích – březen 2024

Akciové indexy a zlato na nových maximech. ČNB snižuje úrokové sazby. Kurz koruny stabilní. Vývoj na kapitálových trzích v březnu udělal radost většině investorů. Dařilo se akciím, solidní výnosy zaznamenaly dluhopisové fondy, výrazně stouply ceny komodit a oživení je patrné i na českém realitním trhu.

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 04. 2024

Dotace pro průmysl: Německý tah a česká reakce

Německá vláda nedávno oznámila, že bude podporovat místní průmyslové podniky, chce tak reagovat na vysoké ceny elektřiny. Tato rozhodnutí mohou mít významné důsledky nejen v Německu, ale i v celé Evropě, včetně České republiky. Jedná se o krok, který reaguje na podobné iniciativy v USA a zdůrazňuje […]

Text: Filip Kučera

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *