CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

24. 10. 2012

0 komentářů

Říjen přinesl nejlepší náladu v ekonomice od letošního června

 


 

 

Nálada podnikatelů se v říjnu snížila z 2,7 bodu na 2,6 bodu, za čímž stojí zhoršení v obchodě a ve službách. Naopak průmyslové podniky i stavitelé vidí situaci lépe než před měsícem. Hlavně průmyslníci konečně po půl roce našli důvody pro zmírnění pesimismu (z –9,7 na –8,3 bodu), ačkoliv ekonomickou situaci v půlročním horizontu hodnotí hůře než před měsícem. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu v říjnu vzrostlo z červencových 81,4 % na 82 % a podniky si také alespoň částečně pochvalovaly růst poptávky ze zahraničí. V příštích třech měsících by také měla růst výrobní činnost i zaměstnanost.

Spotřebitelé v říjnu alespoň částečně setřásli skepsi z minulých měsíců. Jejich nálada totiž vzrostla na nejvyšší hodnotu od února letošního roku, čili na –27 bodu. V porovnání s průměrem krizového roku 2009 je ale jejich důvěra stále o necelých 10 bodů nižší. Naopak vůči třetímu čtvrtletí spotřebitelé nabrali sílu věřit ve světlejší zítřky (+1,5 bodu), což ukazuje na relativně pozitivní vstup do posledního čtvrtletí letošního roku.

Ceny růstu nálady spotřebitelů nepomohly. Statistika potravinářských výrobků ukázala v říjnu na meziměsíční růst cen u většiny sledovaných potravin. Nejvíce vzrostla cena másla (+17 Kč za Kg), banánů (+4 Kč za Kg) a rajčat (+10 Kč za Kg) a ve srovnání s minulým měsícem se zdražilo i vepřové (+2 Kč za Kg). Český spotřebitel si v nákupním košíku měsíčně odveze v průměru kilo banánů a rajčat a 3,5 kg vepřového. Jeho peněženka tak utrpěla o desítky korun. Na druhou stranu oproti září mírně zlevnily pohonné hmoty. Za litr naturalu jsme zaplatili na začátku října průměrných 37,91 Kč, čili o více než 30 haléřů méně než minulý měsíc.

Ačkoliv současné cenové změny náladě spotřebitelů nepřitížily (ale ani nepomohly), konjukturální průzkum ukázal, že obava z budoucího růstu cen neopadla. Co tedy spotřebitelé vidí v říjnu optimističtěji? Je to především jejich vlastní finanční situace, vyšší důvěra v budoucí vývoj ekonomiky a nižší strach o ztrátu zaměstnání.

REKLAMA

Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *