CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

07. 02. 2019

0 komentářů

Krátký komentář k zasedání bankovní rady ČNB (7. 2. 2019)

 

Klíčovým sdělením ze zasedání bankovní rady ČNB je, že zvyšování úrokových sazeb v letošním roce zůstává i nadále ve hře. Guvernér ČNB J. Rusnok se výslovně zmínil, že si letos dovede představit jedno nebo dvojí zvýšení sazeb. Záležet však bude na situaci ve vnějším prostředí. Hlavním důvodem, proč dnes ČNB nezvýšila sazby, byla vnější ekonomická rizika, a to ochlazení ekonomického růstu u hlavních obchodních partnerů v kombinaci s oddalováním normalizace měnové politiky Evropské centrální banky. Přetrvávajícím rizikovým faktorem je samozřejmě i doposud nevyjasněný brexit.

Loading



 

To, že ČNB ponechá úrokové sazby beze změny šlo na základě signálů od členů bankovní rady a evidentnímu zpomalení německého průmyslu očekávat a rozhodnutí ČNB tak nijak významně nepřekvapilo. Ostatně i reakce koruny na ČNB byla poměrně omezená. Rozhodnutí bankovní rady ČNB nebylo jednomyslné, když dva členové, kteří hlasovali pro zvýšení sazeb, byli pravděpodobně V. Benda a A. Michl.

ČNB zároveň odkryla hlavní parametry nové makroekonomické prognózy, ve které počítá s o něco nižší inflací na horizontu měnové politiky (2,0 % a 1,9 % oproti 2,1 % a 2,0 % v 1. a ve 2. čtvrtletí 2020), nižším růstem HDP pro letošní rok (2,9 % oproti 3,3 %), víceméně stabilitou tržních úrokových sazeb a nadále posilující korunou vůči euru (průměrný kurz v letošním roce 25 místo 24,80 CZK/EUR).

Zasedání bankovní rady lze hodnotit jako lehce optimistické. ČNB v letošním roce i nadále počítá se svižně rostoucí českou ekonomikou, silnými domácími proinflačními faktory a zároveň i s posilováním koruny vůči euru. Co se týká výhledu na kurz koruny, tak prognózy ČNB setrvale signalizují posilování české měny, ke kterému však v posledních čtvrtletích nedošlo a s ohledem na kumulaci hospodářských rizik v eurozóně v nadcházejících měsících pravděpodobně ani nedojde. V případě, že částečně odezní protiinflační rizika z vnějšího prostředí, tak může ČNB využít slabší korunu jako podpůrný argument pro zvýšení úrokových sazeb na některém z dalších měnověpolitických zasedání.

Miroslav Novák
Analytik Akcenta

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *