CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

07. 02. 2019

0 komentářů

Subjekty:

Komerční banka v roce 2018 zvýšila výnosy a pustila se do důkladné transformace

 

Komerční banka dnes oznámila své neauditované konsolidované výsledky za rok 2018. Celkové výnosy vzrostly o 3,7 % na 32,2 miliardy Kč. Z toho čisté úrokové výnosy byly vyšší o 7,3 % oproti předchozímu roku díky nárůstu objemu vkladů a úvěrů, a vyšších tržních úrokových sazeb, které přispěly k lepším výnosům z reinvestování vkladů. Čisté poplatky a provize byly nižší o 1,0 %. Stále více zákazníků přechází na lepší balíčky bankovních služeb, které v jednom poplatku zahrnují více transakcí a širší škálu dalších služeb.

Loading



 

Čistý výsledek z finančních operací ve výši 3,2 miliardy Kč lze považovat za výborný, přestože tato částka je meziročně o 10,2 % nižší, neboť loni se klienti ve velké míře zajišťovali v souvislosti s ukončením intervencí ČNB.

Pravidelné provozní náklady stouply o 1,9 %[1] na 14,5 miliardy Kč, v důsledku nárůstu personálních nákladů a odpisů, zatímco správní náklady byly meziročně nižší. Celkové vykázané provozní náklady, včetně jednorázových položek z letošního i loňského roku, mírně vzrostly o 0,9 % na 14,6 miliardy Kč.

Kvalita úvěrového portfolia zůstala výborná díky stále příznivé fázi ekonomického cyklu. Úspěšné vymáhání KB a nízká míra nesplácení umožnily KB čisté rozpuštění opravných položek k úvěrům ve výši 0,6 miliardy Kč (ve srovnání s 0,4 miliardy Kč v předchozím roce).

Čistý zisk náležející akcionářům KB bez jednorázových položek dosáhl 14,8 miliard Kč, což je o 5,8 % více než za rok 2017.

REKLAMA

KB zaznamenala v porovnávaných obdobích několik jednorázových položek[2]. Při započtení těchto jednorázových položek byl vykázaný čistý zisk náležející akcionářům KB meziročně stabilní
(-0,6 %) na 14,8 miliard Kč.

Úvěry klientům se zvýšily o 4,7 % na 634,6 miliardy Kč[3]. Z toho úvěry na bydlení (poskytované společnostmi KB a Modrá pyramida) se zvýšily o 4,6 % a spotřebitelské úvěry (poskytované společnostmi KB a ESSOX) rostly rovněž o 4,6 %. Objem úvěrů podnikům byl větší o 5,5 %.

Vklady klientů stouply meziročně o 5,2 % na 795,6 miliardy Kč.[4] Objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění narostl o 2,2 % na 167,5 miliardy Kč.

Kapitálová přiměřenost dosahovala silných 18,5 %, přičemž podíl jádrového Tier 1 kapitálu na rizikově vážených aktivech byl 17,9 %.

REKLAMA

„Komerční banka vnímá závazek sdílet hodnotu, kterou svou činností vytvoří, se všemi zainteresovanými stranami, tedy s klienty, zaměstnanci, akcionáři i se společností, v níž působíme. Jsme hrdí na to, že vidíme zlepšení spokojenosti zákazníků ve všech segmentech a u korporátních klientů dosahujeme nejlepší ukazatele spokojenosti na celém trhu. Rozvíjíme nediskriminační podnikovou kulturu a každoročně vytváříme stovky pracovních míst. KB je již řadu let jedním z největších daňových poplatníků v zemi. Přistupujeme zodpovědně k úvěrování i k celému našemu podnikání. Banka i její zaměstnanci se věnují řadě charitativních aktivit. Navíc platí, že KB rozvíjí robustní a diverzifikovaný obchodní model, se kterým je schopna stát za svými klienty a vytvářet hodnotu i v dalších letech,“ poznamenal Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel KB.

„K vynikajícím finančním výsledkům roku 2018 přispěl solidní růst výnosů, zatímco jsme disciplinovaně řídili náklady. Kvalita úvěrového portfolia byla dobrá a náklady na riziko dokonce mimořádné, těžící z vrcholícího ekonomického cyklu. Změny, které jsme uskutečnili, a jenž budou pokračovat v roce 2019, umožní KB udržovat vedoucí postavení v oblasti kvality klientských služeb, inovativnosti, efektivity a bezpečnosti,“ dodal Jan Juchelka.

K 31. prosinci 2018 měla KB 48 265 akcionářů (meziročně více o 1 155), z toho 42 907 byly fyzické osoby z České republiky (nárůst o 1 038). Podíl strategického akcionáře, banky Société Générale, zůstal nezměněn na 60,4 %, zatímco minoritní akcionáři měli 39,0 % a KB držela 0,6 % vlastních akcií.

V souladu se záměrem oznámeným v únoru 2018 ohledně podílu čistého zisku roku 2018 určeného na výplatu dividend, s ohledem na výsledek za rok 2018 a na kapitálovou pozici KB, očekávaného růstu rizikově vážených aktiv a výhled kapitálových potřeb, se představenstvo Komerční banky rozhodlo navrhnout dozorčí radě výplatu dividendy ve výši 9 693 milionů Kč. Tato částka představuje 51 Kč na jednu akcii KB a výplatní poměr 65 % z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům. Odpovídající hrubý dividendový výnos ve vztahu k zavíracímu kurzu akcií KB na konci roku 2018 by činil 6.02%. Rozhodnutí o rozdělení ročního výsledku, včetně výplaty dividend, je předmětem hlasování valné hromady.

Vedení KB usiluje o řízení struktury kapitálu Banky tak, aby vždy zůstala bezpečná a efektivní, a zároveň samozřejmě v plném souladu s platnými regulačními požadavky. S cílem zachovat silnou kapitálovou pozici KB hodlá vedení KB pro rok 2019 navrhnout výplatu dividend ve výši 65 % z konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům za rok 2018, za předpokladu, že nedojde k podstatné změně regulatorních požadavků.

 

 

[1] Po vyloučení následujících jednorázových položek (vliv před zdaněním): v roce 2017: přecenění budovy centrály ve výši (negativní, tj. vyšší náklady) 242 milionů Kč; a v roce 2018 vytvoření restrukturalizační rezervy na optimalizaci poboček ve výši (negativní, tj. vyšší náklady) 295 milionů a rozpuštění rezervy na korporátní služby ve výši (pozitivní, tj. nižší náklady) 193 milionů Kč.

[2] V roce 2017: přecenění a prodej budov centrály s pozitivním čistým dopadem ve výši 896 milionů Kč. V roce 2018: finalizace kupní ceny za bývalý podíl KB ve společnosti Cataps s pozitivním čistým dopadem ve výši 82 milionů Kč, vytvoření restrukturalizační rezervy s negativním čistým dopadem 238 milionů Kč a rozpuštění rezervy na korporátní služby s čistým pozitivním dopadem ve výši 156 milionů Kč.

[3] Bez kolísavých reverzních repo operací s klienty, ale včetně dluhopisů vydaných klienty KB a držených Bankou. Při zahrnutí reverzních repo operací úvěrování vzrostlo o 4,8 % na 636,6 miliardy Kč.

[4] Bez kolísavých repo operací s klienty. Při zahrnutí repo operací celkový objem “Závazků vůči klientům” narostl o 6,6 % na 812,5 miliardy Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *