CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

31. 01. 2019

0 komentářů

Leden se stal nejúspěšnějším měsícem pro evropské akcie za poslední dva roky

 

Evropské akcie zahájily dnešní seanci po vzoru amerických a asijských předchůdců a zamířily nahoru. Zisky indexu Stoxx 600 v úvodních minutách obchodování přesahovaly půl procenta, nicméně záhy o tyto zisky přišel a v odpoledních hodinách zamířil do červeného. Necelou hodinu před uzavřením trhu ztrácí tři desetiny procenta.

Loading



 

Na vývoji akciových trhů se projevilo několik nepříznivých zpráv. Nejhorším sektorem jsou banky (-1,7 %), jejichž akcie negativně reagují na informaci, že Evropská unie prošetřuje osm finančních domů v souvislosti s obchodováním s eurobondy. Italské akcie padaly pod vlivem makroekonomických statistik, které ukázaly na to, že třetí největší evropská ekonomika spadla na konci loňského roku do recese. Pokud se situace ve zbytku obchodování nijak dramaticky nezmění, za celý měsíc si index připíše zisk ve výši 6 %, což je nejlepší měsíční výsledek od prosince 2016.

Americký index S&P 500 navázal na svoji včerejší úspěšnou seanci a v úvodu přidává přes půl procenta. Podporou mu byly i výsledky hospodaření General Electric nebo Facebooku, jejichž akcie vylétly o 10 % výše. Letošní zisky indexu se pohybují okolo 7,5 %.

Pražský parket si dnes polepšil o 0,8 %. Premiantem se staly akcie Stock Spirits, které pozitivně reagovaly na oznámenou akvizici italského výrobce grappy a likérů, firmu Distillerie Franciacorta. Dařilo se ale i velkým emisím, ČEZ si polepšil o 1,2 % nebo akcie Komerční banky vzrostly o 0,8 %. Naproti tomu rakouský konkurent, Erste Group, přišel o 0,4 %. Za celý měsíc pražská burza vzrostla o 5,8 %.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *