CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

14. 08. 2012

0 komentářů

Ekonomika stále v zajetí recese

 


 

Ačkoliv struktura hrubého domácího produktu není známá, identifikovat faktory, které potápí českou ekonomiku, není příliš složité. Výsledky odráží to, co pozorujeme například v průmyslu, který se v důsledku slabé domácí, ale i zhoršující se zahraniční poptávky nedokáže bránit vývoji v Evropě. V meziročním srovnání sice průmyslová výroba ještě neklesala, ale její příspěvek k možnému ekonomickému růstu se snížil. Stejně tak stavební produkce zůstává v červených číslech a známky zlepšení nepřicházejí.

Nastolená dieta státního rozpočtu a tvrdá snaha o snižování deficitu v době současného ekonomického útlumu vytváří začarovaný kruh, který společně se snižující se spotřebitelskou aktivitou domácností posouvá ekonomiku hlouběji pod hladinu.
Jediným tahounem, který si zaslouží poplácání po zádech, zůstává stejně jako v předešlých čtvrtletích zahraniční obchod. Jeho přebytek bude ale pravděpodobně v příštích měsících tvořen spíše slabými dovozy než silnými vývozy, a to není struktura, kterou bychom si přáli vidět.

V mezičtvrtletním srovnání si ekonomika nepohoršila tak výrazně jako v prvních třech měsících. Důvodem jsou daně z produktů, které vytvořily iluzi vysokého mezičtvrtletního propadu v předchozím období (-0,8 %).

Pro letošní rok předpokládáme v základním scénáři průměrný pokles ekonomiky na úrovni půl procenta. Podle dnešního odhadu a vývoji v posledních několika týdnech se však naše prognóza posouvá k pesimističtějšímu scénáři.

Petr Gapka, makroekonomický analytik GE Money Bank

REKLAMA

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *