CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

01. 11. 2018

0 komentářů

Koruna může zejména v prvním čtvrtletí roku 2019 zaostat za očekáváním ČNB, což povede k volání po rychlejším růstu úroků

 

Bankovní rada ČNB na své tiskové konferenci naznačila, že úroky ještě dále porostou, ovšem růst by neměl být výrazný a příští zvýšení sazeb možná přijde až v prvním čtvrtletí roku 2019.
Fakticky se ve výhledu na rok 2019 dá hovořit o víceméně stabilních úrokových sazbách, důležitou součástí tohoto předpokladu je ale obnovení posilování kurzu koruny. ČNB zároveň drží optimistický názor na růst české ekonomiky: výhled HDP pro letošní i příští rok byl snížen pouze nepatrně a v obou letech by se dle centrální banky měl růst udržet nad 3 %, přičemž v roce 2019 by měl dokonce mírně zrychlit.

Loading



 


Z prohlášení ČNB je patrné, že v bankovní radě byly tentokrát hned tři názory, jak naložit s úrokovými sazbami, zvýšení o čtvrt procentního bodu ale mělo podporu jasné většiny. Vedle volání i po prudším zvýšení sazeb, tedy o půl procentního bodu v jednom kroku, jsou zde ale patrné i obavy ze všech nejistot, jež se v posledních týdnech objevují jak na globálních finančních trzích, tak v ekonomice – a proto byl v bankovní radě i hlas volající po stabilitě úrokových sazeb.

Nově zveřejněná prognóza vidí v dohledné době jedno další zvýšení úroků: opět o čtvrt procentního bodu, nejspíše na zasedání v únoru roku 2019, vyloučit ale nelze takový krok ani na prosincovém zasedání bankovní rady. Alfou a omegou pro kroky centrální banky bude vývoj kurzu koruny.

Nová prognóza vidí korunu v letošním závěrečném čtvrtletí v průměru na úrovni 25,70 za euro, což je dosažitelné, ale zdaleka ne jisté. Optimisticky ale vyznívá prognóza posilování koruny v roce 2019, a to již v prvním pololetí roku.
Koruna by dle prognózy ČNB měla posílit pod úroveň 25,00 za euro fakticky již během prvního čtvrtletí roku 2019 a dále by měla posilovat i v jarních měsících.

Za zmínku ale stojí i to, že prognóza ČNB ukazuje, že úrokové sazby by po předpokládaném nárůstu na počátku nového roku měly v následujících čtvrtletích roku 2019 nepatrně klesnout. Jde o modelovou prognózu a rozhodně nejde o nějaký přesný návod pro bankovní radu, každopádně je ale zřejmé, že ani nová prognóza s žádným výrazným růstem úroků nepočítá: vše je ale podmíněno posílením kurzu koruny vůči euru.

Domnívám se, že koruna může zejména v prvním čtvrtletí roku 2019 zaostat za očekáváním ČNB, což povede k volání po rychlejším růstu úroků. Zároveň se ale domnívám, že ČNB bude muset výhledově přepsat svou prognózu růstu HDP pro rok 2019 (nově 3,3 %) dále dolů a otázka vývoje úroků bude záviset na komplexnější sadě faktoru, než jen na vývoji kurzu koruny.

REKLAMA

To zda, ČNB zvýší sazby ještě letos v prosinci anebo až v prvních měsících roku 2019, je otevřená otázka, obě varianty jsou možné. Osobně bych i nadále viděl jako mírně pravděpodobnější variantu stability úroků na posledním zasedání v letošním roce, jež se bude konat několik dní před vánočními svátky. Pro závěr roku 2019 očekávám repo sazbu ČNB na úrovni 2,00 % anebo 2,25 %, z tohoto pohledu tedy sdílím názor, že růst sazeb v roce 2019 nebude zdaleka tak prudký, jak tomu bylo v celkovém souhrnu v letošním roce. Nicméně, opakuji: jak vývoj kurzu koruny, tak celkový výkon globální i české ekonomiky může v roce 2019 vést k přepisování očekávaných scénářů pro úrokové sazby jak ze strany finančních trhů, tak ze strany ČNB.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *