CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

01. 11. 2018

0 komentářů

Sílící euro pomohlo měnám v regionu

 

ČNB dnes v naprostém souladu s tržním očekáváním zvýšila svou klíčovou dvoutýdenní repo sazbu o 25 bb na 1,75 %.  ČNB reagovala především na svůj revidovaný inflační výhled. V souladu s naším pohledem bankovní rada vidí, že inflace bude v prvních měsících příštího roku atakovat 3 % a následně se pomalu blížit k 2% cíli ze shora.

Loading



 

Na rozdíl od nás ale ČNB počítá, že za ní hodně práce odmaká měnový kurz a koruna posílí razantně pod 25 CZK/EUR. To rozhodně není náš předpoklad, proto podle nás bude ČNB ve zvyšování sazeb pokračovat i v příštím roce. Na podzim čekáme repo sazbu na 2,50 %.

Koruně se dnes dařilo, oproti ranním kotacím u 25,95 CZK/EUR se kurz v odpoledních hodinách krátce dostal až ke 25,83 CZK/EUR. Nutno ale podotknout, že to nebyla primárně zásluha centrální banky a jejího zvýšení sazeb. Dnes totiž posilovaly všechny měny v regionu, když se konečně na globálním trhu dařilo euru vůči dolaru. Korunu pouze částečně během tiskové konference podpořil guvernér Rusnok komentářem, že nemůže vyloučit prosincové zvýšení sazeb. Tady ale bude hodně záležet opět na kurzu koruny. Pro Q4 18 ČNB ve své prognóze počítá s průměrnou hodnotou kurzu 25,70 CZK/EUR. Dosavadní průměr činí 25,83 CZK/EUR, což žádnou významnou odchylku nepředstavuje.

JAN VEJMĚLEK
Komerční banka

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *