CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

30. 03. 2012

0 komentářů

Korekce navštívila burzy po celém světě

 


 

Projev šéfa amerického FEDu oživil nostalgické vzpomínky na první dvě fáze kvantitativního uvolňování a povzbudil trhy s rizikovými aktivy. Pozitivně působila data německého statistického úřadu, který oznámil rekordně nízkou nezaměstnanost v této zemi a také zpomalující inflace měřená indexem cen německých spotřebitelů. Méně pozitivně trhy reagovaly na sníženou důvěru amerických spotřebitelů a především informace o španělském deficitu, který byl na konci roku 2011 daleko od dojednaných úrovní mezi Španělskem a Evropskou Unií.

Také pro rok 2012 se spíše počítá s nedodržením stanovených kvót, na což investoři reagovali požadavkem na vyšší výnos španělských desetiletých dluhopisů, jejichž kupóny se opět objevily nad 5,5 %. Pokud by se ekonomické deníky začaly opět plnit zprávami z této velmi citlivé oblasti, mohla by slibovaná korekce nabývat větších rozměrů. Budoucnost ukáže, analytici jsou však směrem ke Španělsku relativně pozitivní.

Burza RM-SYSTÉM mírně vybočila z trendu posledních týdnů
Konsolidace v postranním, až mírně klesajícím pohybu na burze RM-SYSTÉM byla v tomto týdnu přerušena, když se hodnota indexu RM zlomila na hodnoty pod úrovněmi 1 940 bodů, které od února fungovaly jako hranice spodního pásma tohoto pohybu. Čtvrteční obchodování přivedlo index RM až pod hranici 1 900 bodů, na závěr týdne se však obchodovalo nad touto metou. Index burzy RM-SYSTÉM v pátek uzavíral týdenní obchodování na hodnotě 1 917,74 bodů a ze svého pondělního úvodu odepsal 1,28 %. Na oslabení indexu se nejvíce podílely akcie bankovní skupiny Erste Group Bank, které během týdne ztratily 4,42 % i přes absenci zpráv, které by takový pokles opodstatňovaly. Prodejní vlna zároveň probíhala za nízkých objemů, které tak nemusí nutit k vysoké obezřetnosti. Zajímavé bude spíše sledovat, jak se akcie banky poperou s blížící se metou 400 Kč poté, co prohrály boj o cenu 450 Kč.

Klesající objem obchodů není záležitostí pouze akcií Erste Group Bank, nýbrž se s ním potýká celá burza RM-SYSTÉM. Důkazem budiž zobchodovaný objem v tomto týdnu, který se opět nepřehoupnul přes 100 milionů Kč. Průměrná denní hodnota, které bylo v tomto týdnu dosaženo ve výši 16,04 milionů Kč, je také výrazně nižší oproti letošnímu a zejména loňskému průměru. Investoři nejčastěji obchodovali s akciemi Erste Group Bank, v jejichž případě byla zobchodována více než třetina celého týdenního objemu.     

Společnost AAA Auto představila výsledky za velmi úspěšný rok 2011
Že může být prodej automobilů na vzestupu i jinde na světě, než v Asii a Číně, ukazují včera zveřejněné výsledky společnosti AAA Auto, která má za sebou velmi úspěšný rok. Předkrizové úrovně zisků jsou v jejím případě pouhou minulostí a díky zkušenému vedení jejího majitele a správně načasovaným reakcím na aktuální ekonomickou situaci se zdá, jakoby společnost těžkým obdobím bezpečně proplouvala. Tržby vzrostly oproti roku 2010 o 35 % a dosáhly úrovně 276,65 milionů EUR. Za vyššími tržbami stál růst prodeje vozů a také vyšší realizované ceny prodeje těchto vozů. Celkový počet prodaných aut činil 44 828, tedy o 13,4 % více, než v roce předchozím.

REKLAMA

Na předkrizové úrovně objemu prodeje vozů zatím tato čísla nestačí, o to významnější je však úspěch společnosti v oblasti tržeb, provozního a čistého zisku. Čistý zisk dosáhl hodnoty 10,33 milionů EUR a oproti roku 2010 vzrostl o 102,1 %. Společnost AAA Auto se v minulém roce rozšiřovala o nová prodejní místa. Mimo tuzemský a slovenský trh zamířila také na trh ruský, kde postavila svou pobočku v blízkosti Moskvy. V expanzi by společnost ráda pokračovala také v následujících 2 letech, kdy by měly být otevřeny další pobočky jak v České republice, tak i na Slovensku. Dle úspěchu ruské pobočky bude také rozhodováno o otevření další pobočky v Rusku, se kterou se dnes počítá od roku 2013. Pozitivní závěry hospodářských výsledků katapultovaly akcie společnosti do pomyslného čela pelotonu titulů obchodovaných na burze RM-SYSTÉM v tomto týdnu, když se v závěru týdne obchodovaly za cenu 19,70 Kč a posílily o 5,91 %. 

Představenstvo společnosti Phillip Morris navrhuje dividendu ve výši 920 Kč
Přední tabákový producent z Kutné Hory, společnost Phillip Morris, oznámil prostřednictvím svého představenstva informace o chystané valné hromadě. Ta se bude konat 27.3.2012 v sídle společnosti a na jejím programu bude, mimo jiné, rozdělení zisku za uplynulý rok. Již teď je známo, jakou dividendu představenstvo společnosti valné hromadě navrhne. Po loňských 1 260 Kč to letos bude 920 Kč a nárok na ni budou mít akcionáři, v jejichž vlastnictví budou akcie nejpozději ke dni 20.4.2012. Informace z hospodářských výsledků hovoří o růstu tržeb bez vlivu DPH či spotřebních daní na 12,16 miliardy Kč (+ 6,6 %). Proporcionálně vzrostl také čistý zisk, a to na 2,54 miliardy Kč.

Na tomto růstu se podílel zejména příznivý vývoj cen cigaret v České republice a na Slovensku, negativně se naopak projevil další odliv zákazníků směrem k levnějším značkám. Objem prodejů se snížil zejména na trhu v České republice, kde klesal o více než 7 %. Tržní podíl se dle výzkumu agentury A.C. Nielsen v České republice snížil na 51,6 % z původních 54,5 %. Předseda představenstva společnosti András Tövisi k tomu dodává, že pokud by v tuzemské a slovenské ekonomice panovaly nadále nepříznivé podmínky s dopadem na zaměstnanost a disponibilní příjmy obyvatel, mohlo by docházet k dalším odlivům zákazníků k levnějším tabákovým produktům či nelegálnímu obchodu s tabákovými produkty. Akcie společnosti se v tomto týdnu udržely v plusových hodnotách, když vzrostly o 0,53 % na cenu 11 670 Kč.

Martin Hloušek, RM-SYSTÉM

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *