CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

24. 10. 2018

0 komentářů

Důvěru v ekonomiku táhl nahoru rostoucí optimismus spotřebitelů

 

Ekonomická důvěra v říjnu mírně vzrostla ze záříjových 15,2 bodů na 15,4 bodů. Důvodem je především větší optimismus spotřebitelů, zatímco podnikatelská důvěra zůstala nezměněná. Důvěra v průmyslu se mírně zvýšila především díky lepšímu hodnocení poptávky, nedostatečná poptávka je problémem pro 24 % dotázaných, nejméně od roku 2008. Největší bariérou růstu je stále nedostatek zaměstnanců. 

Loading



 

Průmyslníci ale očekávají zhoršení celkové ekonomické situace během příštích tří až šesti měsíců. To odpovídá i naší prognóze, kdy průmyslová výroba v druhé polovině roku udrží svou dynamiku lehce nad 2 %.

Rovněž důvěra ve stavebnictví se zvýšila. Stavaři ocenili především růst poptávky po stavebních pracech. Nedostatek pracovní síly se dlouhodobě promítá i v tomto sektoru, kde poprvé v historii tvoří hlavní bariéru. Vysoká poptávka žene stavební produkci ke dvoucifernému růstu, v průměru stavebnictví letos přidá přes 11 %.

Důvěra mezi spotřebiteli vzrostla s tím, jak se snížily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Pravděpodobně se tak v jejich očekávání projevilo již schválené zvýšení důchodů a platů ve státní sféře. Spotřebitelé zůstávají optimističtí i ohledně zaměstnanosti, nebojí se ani zhoršení své finanční situace. To odpovídá i našemu výhledu. Nezaměstnanost by se měla v průměru udržet kolem 3 %, jak tento tak i příští rok. Reálné mzdy letos rostou průměrným tempem 5,7 % a svou dynamiku zpomalí až příští rok.

Monika Junicke
Komerční banka

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *