CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Zpráva o inflaci: ČNB letos zvýší úrokové sazby ještě dvakrát

 

Česká národní banka vydala Zprávu o inflaci III/2018. V ní mimo jiné předpovídá, že v roce 2019 bude inflace stále nad dvěma procenty. Bedlivě sledované úrokové sazby pak ČNB letos pravděpodobně zvýší ještě dvakrát, a to v září a pak v posledním čtvrtletí letošního roku.

Loading



 

Podle prognózy ČNB bude kurz koruny po dočasném oslabení posilovat. „Kurz koruny se po dočasném oslabení vrátí k posilujícímu trendu. Prognóza kurzu pro třetí čtvrtletí 2018 na hodnotě 25,8 CZK/EUR zohledňuje změnu sentimentu na devizových trzích a odliv krátkodobého kapitálu z rozvíjejících se trhů do aktiv, která investoři vnímají jako méně riziková. Prognóza přitom předpokládá, že uvedený globální vliv bude částečně přetrvávat i v následujících dvou čtvrtletích,“ uvádí ve své zprávě ČNB.

Inflace bude stále nad 2 %

Do poloviny roku 2019 se bude inflace nacházet nad dvouprocentním cílem. Během následujícího roku se bude inflace pohybovat na podobné úrovni. Zmírní se totiž domácí nákladové tlaky, na druhou stranu se však obnoví kladný příspěvek dovozních cen vlivem patrného zpomalení posilování kurzu koruny.

Většina bankovní rady se domnívá, že příběh české ekonomiky se s novou prognózou nezměnil, i když některá čísla byla výrazně přehodnocena, zatímco menší část bankovní rady vnímá kvalitativní změnu v prognóze, která nyní ukazuje silnější domácí inflační tlaky. Tato menšina tak podle nás bude prosazovat rychlejší utahování měnové politiky,okomentoval zprávu ČNB Viktor Zeisel z Komerční banky.

Graf: Složky inflace. Růst cen potravin a jádrová inflace se budou pohybovat poblíž 2 %, růst cen pohonných hmot bude dvouciferný jen dočasně

Zdroj : ČNB, Zpráva o inflaci III/2018

REKLAMA

Sazby se zvýší ještě dvakrát

Česká národní banka naposledy zvýšila úrokové sazby v srpnu. Podle aktuální Zprávy o inflaci nás letos čeká ještě dvojí zvýšení úrokových sazeb, a to v září a ke konci roku. „Náš výhled předpokládá pouze jedno zvýšení do konce roku. Očekáváme totiž, že část utažení měnových podmínek zajistí posilující koruna. Nicméně v současnost vidíme rizika, že koruna bude posilovat pomaleji,“ uvádí Zeisel.

ECB ukončí nákup aktiv

Světová ekonomika stále roste a zpomalení by mělo nastat až v roce 2020. Ale v eurozóně se očekává dílčí ochlazení ekonomického růstu již letos, a to i přes aktuální oslabení eura. „Toto oslabení kurzu spolu se zřetelně vyššími cenami energií posouvá vzhůru výhled růstu výrobních i spotřebitelských cen. V následujících dvou letech se bude inflace pohybovat těsně pod 2 %. To umožní ECB na konci letošního roku ukončit program nákupu aktiv,“ uvádí ČNB.

ECB podle svého vyjádření bude zvyšovat úrokové sazby až s poměrně značným odstupem. Sazba 3M EURIBOR by tak měla zůstat záporná až do začátku roku 2020.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *