CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

20. 06. 2018

0 komentářů

Bitva o cla eskaluje

 

Evropské akcie dnes lehce rostou. Není to ale nic dramatického. Z většího nadhledu můžeme mluvit o tom, že trhy vyčkávají. Z pohledu spekulantů se dost nepříjemně prohlubuje napětí mezi USA a Čínou. Americký prezident D. Trump totiž hrozí, že zavede na Čínu nová cla. Ta si to nehodlá nechat líbit a hrozí další kolo obchodní války. Ten, kdo sleduje neústupnou politiku D. Trumpa a rostoucí globální ambice Číny, se už nyní bojí spirály dalších a dalších cel. Spekulanti přemýšlí, kam to povede. 

Loading



 

Vyšší cla by měla přinést méně zahraničního obchodu a vyšší ceny. Méně zahraničního obchodu znamená méně specializace, méně efektivnosti a pomalejší růst. Vyšší ceny by měly (hypoteticky) přinést inflaci. Ekonomice by tedy hypoteticky hrozila stagflace (i když tohle asi nebude zase tak horké, inflaci se vzhůru moc nechce). Mnoho lidí se domnívá, že kvůli pomalejšímu růstu už americká centrální banka nebude zvyšovat úrokové sazby tak výrazně, jak se čekalo. To dává rozum. Pokud ale přijde zdražení, tak by centrální banka úrokové sazby zvýšit měla. Nakonec rozhodne ten efekt, který bude rychlejší. Já bych si vsadil spíš na rychlejší růst cen než na zpomalení ekonomiky. Podle mě americká centrální banka zvyšovat sazby dál může. Není to ale nic jiného než přivolávání recese. To je ovšem celá tato hra se cly. Cla jsou přežitek.

K růžovému výhledu nepřispívá ani kritika francouzské centrální banky. Ta tvrdí, že francouzský prezident nemá dostatečnou snahu šetřit. Varuje, že státní výdaje Francie činící 56 % HDP jsou jedny z nejvyšších na světě. Tvrdí, že zatím svou politiku prezident financuje nezvykle vysokým růstem ekonomiky, ale až ekonomika zpomalí, příjmy poklesnou a výdaje kvůli armádě nezaměstnaných dál vzrostou. To je nezvykle ostrá kritika, kterou ovšem sdílím. Před poslední krizi bylo zadlužení Francie k HDP stejné jako zadlužení Německa. Dnes ho má Francie o půlku vyšší než Německo.

Klid panuje i na euro-dolarovém trhu. Kurz se po celý den pohybuje v intervalu 1,545 až 1,590 USD/EUR bez jasného trendu. I tady se čeká, co bude dál. Proti jiným trhům tady hraje svou roli i to, že tento týden mají vypršet devizové opce v hodnotě dvou miliard dolarů. To by mělo trh držet u stávajících hodnot. Dlouhodobě to ale stále vidím na posílení dolaru k euru. Evropa nedokáže držet s USA krok. Dnes se opět jednalo o možnosti restrukturalizace evropských dluhů. To je jen hezký název pro odpuštění dluhů předluženým zemím. Tento problém stále bublá pod pokličkou a bude Evropu tížit.

Koruna nepatrně oslabuje v intervalu 25,78 až 25,84 CZK/EUR. I tady je cítit lehké napětí z možné obchodní války. Na větší posun kurzu to však nyní nevypadá. Bude se vyčkávat. Koruna je už dost slabá a šance na zvýšení úrokových sazeb jsou dost vysoké.

REKLAMA

Zajímavostí je, že Česká bankovní asociace tlačí na ČNB a její nedávnou regulaci hypoték. Nová opatření ČNB, kterými se snaží zabránit přehřátí hypotečního trhu, by podle propočtů České bankovní asociace v loňském roce vedla k poklesu žadatelů o hypoteční úvěr o 20 % a poklesu objemu hypoték o 30 %. Chápu, že jsou banky z přitvrzení regulace nešťastné, ale vyčíslovat cokoli a bránit se regulátorovi je zbytečné. Stěžovat si, že nová nařízení povedou k poklesu byznysu, je podobné, jako když si výrobci cigaret stěžovali, že ošklivé obrázky na krabičkách cigaret povedou k jejich nižšímu prodeji. O to přeci regulátorovi šlo! Pro regulátora je tento krok příjemnější než výrazně zvýšit úrokové sazby všem. To vše je jen důsledek intervencí.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *