CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

15. 05. 2018

0 komentářů

HDP podle odhadu ČSÚ mezičtvrtletně vzrostlo

 

Podle předběžného odhadu Českého statistického hrubý domácí produkt v prvním kvartálu 2018 mezičtvrtletně vzrostl o 0,5 %. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu.

Loading



 

HDP meziročně vzrostl o 4,5 %. Jde o první informaci o stavu české ekonomiky v prvním čtvrtletí. Národní hospodářství dál rostlo, a to díky domácí poptávce. Rostly hlavně výdaje domácností a investiční výdaje firem,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

V prvním čtvrtletí letošního roku domácí ekonomika tedy mezičtvrtletně přidala 0,5 %, což je v meziročním vyjádření  růst  4,5 %. „Nenaplnil tak tržní očekávání, která předpokládalo růst o 4,8 %. Oproti poslednímu kvartálu loňského roku meziroční dynamika výrazně zpomalila (z 5,5 %). To je ale způsobeno také velmi dobrým výkonem na začátku loňského roku. K růstu podle komentáře ČSÚ přispěla zejména domácí spotřeba a investice, zatímco zahraniční obchod se na kladné dynamice vůbec nepodílel,“ uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky.

Meziroční tempo růstu HDP bude zpomalovat i v nadcházejících čtvrtletích, a to především ve druhé polovině letošního roku, který bude ovlivněn silnou základnou roku 2017. V souhrnu za celý letošní rok může česká ekonomika přidat velmi solidních 3,5 %,“ okomentoval další vývoj Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *