CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

21. 03. 2018

0 komentářů

Subjekty:

2018: Silná ekonomika navzdory politické nejistotě

 

Slovenský ekonomický cyklus dosáhne letos vrcholu. Za růstem slovenského hospodářství bude zejména domácí spotřeba a investice.

Loading



 

  • Trh práce je napjatější než kdy dřív a nahrává zaměstnancům, kteří se nebojí říct si o vyšší mzdy. Průměrná míra nezaměstnanosti letos klesne na minimum. Stabilní a z hlediska spotřebitele příznivá situace na trhu práce podporuje důvěru spotřebitelů a růst tržeb.
  • Obchod se zahraničím na konci roku překvapil svou dynamikouavšak silný vývoz je vyvažován dynamickým tempem dovozu, který je potřeba k růstu investic. Struktura dovozu indikuje přípravy na rozšiřování kapacit i modernizaci.
  • Inflace letos zrychlí, podporována všemi složkami. Významným tahounem se po letech stane korigovaná inflace podporovaná mzdovou dynamikou.
  • Veřejný dluh poklesne, ale vyrovnaný rozpočet ve střednědobém horizontu se jeví jako nereálný.

Slovenská ekonomika rostla během roku 2017 průměrným tempem 3,4 %. V posledním čtvrtletí loňského roku svou dynamiku nepatrně zrychlila na 3,5 % y/y a v porovnání s Q3 si připsala 0,9 %. Růstu pomohla jak domácí, tak i zahraniční poptávka. Soukromá spotřeba vykázala živou dynamiku, která byla podpořená poklesem míry úspor. Naopak těžce předvídatelné investice koncem roku zaznamenaly pokles, který můžeme označit za korekci dvouciferného růstu ve třetím čtvrtletí. Úspěchem minulý rok zakončil zahraniční obchod.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *