CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

10. 04. 2018

0 komentářů

Subjekty:

Inflace zpomalila pátý měsíc v řadě

 

V březnu spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 0,1 %, což je plně v souladu s naším odhadem. V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 1,7 %. Jedná se o páté zpomalení v řadě poté, co se inflace v říjnu (2,9 %) dostala na své cyklické maximum.

Loading



 


Za meziměsíčním poklesem cen stojí hlavně nižší ceny dovolených o 5 % a mírné zlevnění potravin. Na druhou stranu zdražilo oblečení a obuv. Opět zlevnily vejce meziměsíčně o 9,1 %. Mírně zdražilo ovoce a zelenina. Jádrová inflace dle našich odhadů také zpomalila na 1,7 % r/r. 

Rozklad meziměsíčního vývoje cen:

-0,1 % = – 0,1 (potraviny a nealkoholické nápoje) + 0,1 (odívání a obuv) – 0,1 pb (rekreace a kultura) 

Rozklad meziročního vývoje cen:

1,7 % = + 0,4 pb (potraviny a nealkoholické nápoje) + 0,2 pb (alkoholické nápoje a tabák) + 0,6 pb (bydlení, voda, energie, paliva) + 0,1 (bytové vybavení, zařízení domácnosti, opravy) + 0,1 pb (zdraví) + 0,1 pb (doprava) – 0,1 pb (pošty a telekomunikace) + 0,2 (stravování a ubytování) + 0,1 pb (ostatní zboží a služby)

REKLAMA

V roce 2017 průměrná spotřebitelská inflace dosáhla 2,5 % r/r. Od nového roku míra inflace výrazně zpomaluje, za čímž stojí pokles cen potravin, které doposud hrály roli hlavního tahouna růstu cen. K tomu se přidává souhra sezónních faktorů nebo mírné zlevňování pohonných hmot. Ani nejrychlejší růst mezd od roku 2008 se prozatím nepropisuje do inflace. Dodatečný příjem, tak jde spíše do splácení starých dluhů nebo do nákupu nemovitostí, které dlouhodobě mají příznaky přehřívání. Sedmé čtvrtletí dvouciferného růstu cen nemovitostí v řadě tak může být známkou skryté inflace, která je minimálně zohledněná v indexu spotřebitelských cen.

I přes to očekáváme, že se míra inflace v nejbližších měsících vrátí nad dvouprocentní úroveň. Tempo růstu mezd dosáhne podle našich odhadů v tomto roce vrcholu a podpoří tak další růst spotřeby domácností. Pro rok 2018 odhadujeme průměrnou míru inflace 2,6 %. To podle našeho názoru povede k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, než o kterém mluví současná prognóza ČNB. Do konce roku se tak podle naších odhadů stane ještě dvakrát, vždy s novou makroekonomickou prognózou centrální banky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *