CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

09. 03. 2018

0 komentářů

Subjekty:

Inflace se dostala mírně pod 2% cíl ČNB, růst mezd v závěru roku zrychlil o 8 %

 

Meziroční růst cen v únoru zpomalil z lednových 2,2 % na 1,8 %, meziměsíčně ceny stagnovaly. Růst cen v únoru tak skončil pod očekáváním trhu (2,0 %) i za odhadem ČNB ve výši 2,2 %.

Loading



 

Zpomalení meziroční inflace ve srovnání s lednem však bylo způsobeno výhradně nižším růstem cen potravin a alkoholických nápojů. Ceny služeb meziročně rostly o 2,4 %. V následujících měsících by se měla inflace opět vrátit k 2% inflačnímu cíl. Hlavním proinflačním faktorem v letošním roce bude spotřeba domácností a růst mezd. Ty v závěru minulého roku rostly o 8 % za celý minulý rok pak o 7 %. V letošním roce by měla dynamika mezd dále zrychlit, čemuž pomůže přehřívající se trh práce a nedostatek vhodné pracovní síly spojený se sílícím tlakem odborů.

Inflace dosáhla svého vrcholu v říjnu minulého roku ve výši 2,9 % a od té doby postupně zpomaluje. Za tím stojí jednak efekt srovnávací základy, jelikož ceny na přelomu roku 2016/2017 začaly zrychlovat z titulu rychlejšího růstu cen potravin a cen v restauracích z titulu zavedení EET. Svou roli má však i silnější kurz koruny, který dle našich odhadů z meziroční inflace odečítá již kolem 0.4pb. Naopak metodická úprava spotřebitelského koše a vah jednotlivých položek, kterou provedl ČSÚ začátkem letošního roku, působí dle našich odhadů mírně proinflačně, a to zejména z důvodu dalšího zvýšení vah imputovaného nájemného. Nicméně nová struktura spotřebitelského koše děla odhady inflace nyní méně přesné.

V únoru meziroční růst cen zpomalil pod 2% inflační cíl, to jde však zejména na vrub nižšímu růst cen potravin a alkoholických nápojů. Meziroční růst cen potravin zpomalil ze 4,5 % na 2,3 a příspěvek k růstu inflace se tak snížil z 0,8 na 0,4 pb. V obdobném směru pak působil i pokles cen alkoholických nápojů. Tyto položky tak byly zejména za meziročním zpomalením inflace z 2,2 na 1,8 %, což z pohledu ČNB nepředstavuje žádný problém (viz Tabulka).

I přes efekt vyšší srovnávací základny a silnější kurz koruny by se inflace měla v následujících měsících opět vrátit k cíli ČNB, nejistotou je však tradiční vývoj cen potravin a pohonných hmot. Ceny služeb však v únoru rostly o 2,4 %, ČNB tak zpomalující inflaci nebude vnímat příliš negativně, jelikož jde o krátkodobý jev. Hlavním proinflačním faktorem v letošním roce bude spotřeba domácností a růst mezd.

REKLAMA

Ty v posledním čtvrtletí minulého roku meziročně vzrostly o 8 %. Průměrné mzdy zrychlily jak v tzv. tržních odvětvích (z 6,8 % na 7,6 %), ale zejména v netržních odvětvích díky listopadovému navýšení platů státních zaměstnanců o 10 % a růstu platu učitelů o 15 %. V netržních odvětvích tak dosáhl růst průměrné mzdy téměř k 10 % (graf 1).  Průměrný růst mezd za celý rok 2017 dosáhl necelých 7 %, což představuje nejvyšší růst od roku 2008, kdy dosáhl 7,9 %. Pokud zohledníme i růst inflace, pak reálné mzdy vzrostly v minulém roce o 4,4 %. To pak představuje nejrychlejší tempo růstu od roku 2003. V letošním roce by zároveň měla dynamika mezd ještě dále zrychlit, čemuž pomůže přehřívající se trh práce a nedostatek vhodné pracovní síly spojený se sílícím tlakem odborů, pro letošní rok očekáváme růst mezd až o 8 %. Spotřeba domácností tak bude v letošním roce patřit mezi hlavní faktory růstu tuzemské ekonomiky. Díky robustnímu růstu mezd tak nepředstavuje dočasně nižší inflace pro ČNB problém.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *