CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

14. 02. 2018

0 komentářů

Index spotřebitelských cen – leden 2018

 

Spotřebitelské ceny v lednu oproti prosinci vzrostly o 0,6 % a v meziročním srovnání inflace zpomalila na 2,2 % z prosincových 2,4 %. Meziroční růst spotřebitelských cen je zároveň nejslabší od loňského dubna, o což se z velké části postarala silná statistická základna z loňského ledna.

Loading



 

K meziměsíčnímu růstu cen v lednu přispěl především dražší alkohol, vzrostly ceny dovolených a také avizované zvýšení cen elektřiny. A inflaci směrem nahoru táhly i některé druhy potravin jako zelenina či část mléčných výrobků. Opačným směrem naopak působily povánoční výprodeje oblečení a obuvi a některé druhy potravin

Za zpomalením meziroční inflace stojí především potraviny, respektive nižší tempo jejich růstu než v předchozích měsících. Naopak vyšší podíl na meziročním růstu cen měly v lednu náklady spojené s bydlením a to jak kvůli vyšším cenám nájemného, tak vyšším cenám energií.

Spotřebitelská inflace v lednu sice směrem nahoru nepřekvapila, což však neznamená, že se jejího zrychlení nedočkáme v dalších měsících. V průběhu letošního roku mohou do spotřebitelské inflace totiž významněji proinflačně působit vyšší ceny služeb.

V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst spotřebitelské inflace podobně jako loni kolem 2,5 %, avšak s rizikem jejího vyššího růstu až k 3 %.

REKLAMA

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *