CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

23. 06. 2008

0 komentářů

Pražská burza pokračuje v propadech

 


 

V USA v pátek a v Asii dnes ráno, se akciové trhy propadly až na svá tříměsíční minima a moc dobře to s náladou investorů nevypadalo, zvláště když cena ropy opět překonávala hranici 137 dolarů za barel. Trochu překvapivý tak byl dnešní vývoj v Evropě, kde trhy, sice mírně, ale přeci jen, a to i přes pokles bankovního sektoru, většinou rostly, i když ke konci seance nakonec počet „červených“ trhů povyrostl (FTSE +0,92 %, DAX +0,19 %, CAC +0,04 %).

Bohužel, pražské burze se dnes tato pozitivní nálada poněkud vyhnula, a tak si investoři museli na růstovou korekci českých titulů nechat zajít chuť. Alespoň u většiny titulů, i když výjimky se nakonec našly. Index PX v průběhu dne ztrácel už jedno procento, nakonec se však dokázal trochu vzchopit a zakončil se ztrátou bezmála půl procenta (PX -0,47 %). Okolní trhy pak zaznamenaly smíšené výsledky, nejhůře pak na tom byl polský trh (ATX +0,41 %, WIG -1,66 %, BUX +0,73 %).

Jedním z překvapení byly banky, které se po několikadenním propadu mírně vzpamatovaly, když oba tituly v průběhu dne přidávaly něco přes půl procenta, nakonec však zakončila výrazněji v plusu pouze rakouská Erste Bank (+0,87 %), Komerční banka nakonec přeci jen ztratila skoro půl procenta (-0,47 %).

Další finanční titul, pojišťovna VGP, si přilepšila o 0,27 % a v dobrých výsledcích z minulého týdne pokračuje po páteční korekci farmaceutická Zentiva (+1,69) která dnes byla nejúspěšnějším titulem. Kladně zřejmě zapůsobila zpráva o tom, že J&T nehodlá prodat své akcie společnosti PPF, nejspíše kvůli nízké ceně. Konkurentem jí byl co do výnosů ČEZ (s objemy 1,35 mld. Kč byl ale bez konkurence), který díky rekordním cenám elektřiny přidal na konci seance přes jedno procento (+1,36 %).

Překonávání rekordů bylo vystřídáno poměrně výraznou korekcí u akcií NWR, které jsou od dnešního dne zařazeny v bázi indexu PX a i jeho téměř šest procent (-5,8 %) v mínusu mělo nemalý podíl na celkovém výsledku indexu.

REKLAMA

Největší ztráty dnes ale zaznamenaly akcie AAA Auto, které ztratily skoro 10 procent (-9,72 %) a cena ve SPADu klesla pod 19 korun za akcii. Investoři zřejmě neocenili informaci o opuštění polského trhu a odstoupení finančního ředitele společnosti.

Dlouhodobá minima dnes dosáhlo hned několik titulů. ORCO (-2,76 %) sice dnes nekleslo o tolik, co druhý developer ECM (-4,43 %), propady hluboce pod 900 korun však znamenají další historická minima.  Dalšími tituly, které dosáhly rekordních minim, jsou Philip Morris (-5,04 %), který klesl na cenu 4 691 korun za akcii a Pegas Nonwovens (-6,26 %), který se propadl pod 360 korun za akcii.

Trhy v USA dnes otevřely v plusu podpořené nákupy zlevněných akcií po výprodejích z konce minulého týdne, nakonec se ale pomalu dostávají do záporných teritorií, když je opět stahují zejména finanční tituly (DJIA -0,17 %, S&P -0,13 %, Nasdaq -0,76 %, ).

Zdroj:
BCPP, Bloomberg, Fio, Patria

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *