CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

02. 10. 2017

0 komentářů

Koruna testuje 26,00 EUR/CZK, má šanci na úspěch?

 

Inflace v eurozóně se dál drží na 1,5 %, a to není pro ECB vůbec dobrá zpráva. V nejbližších měsících navíc inflace pravděpodobně poklesne. V září se udržela na 1,5 % jen díky dočasnému zrychlení cen potravin. Výhled na inflaci v Česku je podobný – jen se jednoduše pohybuje o patro výše (z 2,5% se sneseme ke 2%). A to z prostého důvodu, že Česko je v hospodářském cyklu o dvě zatáčky vepředu.

Loading



 

Hospodářský růst již stihl srazit českou nezaměstnanost na historická minima pod 3 %, kde logicky vidíme nárůst mzdových a inflačních tlaků (mzdy rostou přes 7 % meziročně). V eurozóně se sice počasí setrvale vylepšuje ovšem o poznání pomaleji – nezaměstnanost je na úrovních nad 9 % (stále více než 2 procentní body nad historickými minimy).

Pokud to takto půjde dál, bude to pro ČNB časem znamenat o poznání agresivnější utahování měnových kohoutů, než bude zapotřebí v eurozóně. A to je dobrá zpráva i pro českou korunu. Ta je sice výrazně překoupená. Dokud se ovšem ECB nebude chystat k agresivnějšímu otočení kormidla a vyšším sazbám, mohou být sázkaři na koruně relativně klidní…, ba naopak jejich řady se mohou ještě rozrůstat.

Koruně aktuálně hraje do karet také utahování basis swapů a atraktivnější korunové depozitní sazby pro zahraniční hráče – zejména na o něco delších splatnostech (2-3 roky). Do lidské řeči přeloženo, srovnávají se rozdíly mezi oficiálními sazbami a tržními sazbami dostupnými pro sázkaře na korunu – ty jsou sice nadále záporné, ale o poznání méně než například před měsícem (viz graf níže).

To z koruny činí o poznání atraktivnější zboží. I když nadále zůstává výrazně překoupená, nedá se vyloučit, že krátkodobě budou sázkaři na její zisky přibývat a koruna se pokusí usadit pod 26,00 EUR/CZK.

REKLAMA

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *