CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

13. 04. 2017

0 komentářů

Kurz CZK/EUR je volný, volatilita ale za očekáváním zaostala

 

Z dnes zveřejněném záznamu z mimořádného jednání bankovní rady ČNB z 6. dubna, kde bylo rozhodnuto o ukončení režimu kurzového závazku, vyplynulo, že centrální bankéři se shodli na tom, že tuzemské ekonomické ukazatele vyznívají příznivě. Inflace se dostala na úroveň, kterou ČNB v době zavedení kurzového závazku považovala za optimální.

Loading



 

Platná prognóza ukazuje na udržitelné plnění inflačního cíle na horizontu měnové politiky. Na narůstající inflační prostředí ukázala březnová data. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 2,6 % y/y z únorových 2,5 %. A co je podstatné, rychleji rostou jádrové ceny. Zároveň souhlasíme s centrálními bankéři, že inflace se letos i v příštím roce bude pohybovat nad dvouprocentním cílem.
Na jednání bankovní rady v minulém týdnu také zazněl názor, že ekonomika má prostor pro dílčí zpřísnění měnových podmínek. Skokovému posílení by měla bránit zjevná „překoupenost“ trhu s korunou. Dosavadní kurzový vývoj dává tomuto názoru zapravdu. Na trhu je patrný nedostatek eurových prodejců, což brání dalšímu zhodnocování tuzemské měny. Na druhé straně zatím dosavadní zahraniční držitele českých korun zatím nic nenutí tyto pozice rychle uzavírat. Nicméně jakýkoliv případný šok může vést k dočasnému, ale viditelnému oslabení tuzemské měny. Pravděpodobný šok může přijít z francouzských prezidentských voleb. Nicméně fundamentálně jsou důvody pro silnější měnu zjevné a trendově by koruna měla spíše zhodnocovat.
Oproti úrovním těsně před ukončení závazku se kurz koruny vůči euru držel po týdnu pouze o necelé procento a čtvrt níže. Tento týden zahájila koruna atakem úrovně 26,50 CZK/EUR po zveřejnění akcelerace březnové inflace a hlubším než očekávaném poklesu březnového podílu nezaměstnaných. Nicméně tato hladina se ukázala jako poměrně silná úroveň podpory. V závěru pracovního týdne se tak kurz držel u 26,70 CZK/EUR.
JAN VEJMĚLEK, KOMERČNÍ BANKA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024

Měnová politika: Tanec s úročením, inflací i měnovým kurzem

Ještě na podzim z centrální banky zaznívalo, že vyšší úrokové sazby s námi zůstanou na poněkud delší dobu. Máme si prostě zvykat, peníze mají mít opět svou cenu. Nejnovější dění ukazuje, že když budou strůjci měnové politiky snižovat úrokové sazby razantněji, riskují oslabení koruny.

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *