CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

25. 03. 2014

1 komentář

Jak jsou na tom akciové fondy? Prozradí to Index ICZ

 


 

V portfoliu se nachází všechny akciové fondy dostupné v České republice, a to jak od domácích investičních společností, tak i od těch zahraničních. Jsou zde zastoupeny fondy ve většině měn, největší podíl ale samozřejmě tvoří fondy v české koruně, americkém dolaru a v euru. Pokud je některý fond dostupný ve více měnách, je ve fondu zastoupen ten, který je dostupný v české koruně. Pokud fond není v české koruně nabízen, je do portfolia vybrán fond v té měně, která je jeho základní. Ve fondu se se tak objevují i fondy v japonském jenu, britské libře, nebo australském dolaru, je jich ale pouze pár. Celý index, resp. portfolio je tvořeno 331 akciovým fondem.

Zprávu o vývoji celého indexu budeme přinášet jednou měsíčně, nepůjde ale o pouhý souhrn toho, jak se vede celému portfoliu. Budeme vybírat zajímavé regiony a odvětví, kterým se daří, případně se budeme věnovat fondům, kterým se dlouhodobě daří překonávat své konkurenty v jednotlivých odvětvích, nebo regionech.

Březen v červených číslech

Výpočet indexu, resp. portfolia se provádí od 20. února 2014, výchozí hodnota je 1000 bodů. Vývoj na akciových trzích v posledním měsíci byl bohužel negativně ovlivněn událostmi na Ukrajině, což investory vedlo ke stahování peněz z rizikových aktiv, jako jsou akcie a navyšování svých podílů v bezpečných přístavech, za které je považováno například zlato. Před ukrajinskou krizí byly špatnými zprávami poněkud negativní makrodata v Číně, a také pomalejší zotavování ekonomiky USA.

To se však změnilo po prvním vystoupení nové šéfky Fedu, Janet Yellenové. Americký dolar dostal vzpruhu v podobě možného dřívějšího než očekávaného zvyšování úrokových sazeb v USA a akcie pak zaznamenaly zisky díky opětovnému optimismu, který přinesla zlepšená makrodata. I díky tomu ICZ index v minulém týdnu zaznamenal plusové zhodnocení.

I přesto je celková výkonnost akciových fondů za poslední měsíc negativní. Nejvíce ztrácely akciové fondy zaměřené na Rusko a východní Evropu, zejména kvůli zmiňované ukrajinské krizi, která se v dalších dnech a týdnech bude pravděpodobně ještě zhoršovat. Nejhůře dopadl fond Raiffeisen-Russland-Aktien, který ztratil 13,37 %.

REKLAMA

Na druhé straně výnosového spektra se nacházejí fondy zaměřené na Indii a jihovýchodní Asii. Nejvyšší zhodnocení si v prvním měsíci připsal fond Amundi Funds Equity India Infrastructure, který zhodnotil prostředky o 12,46 %. Celkově si index připsal ztrátu 1,37 % a jeho hodnota k 20.3.2014 (před druhou splátkou) je 986,3 bodu.

Index tím pádem nezačal velmi dobře, ale budoucnost ukáže, jak na tom budou akciové trhy v budoucnu. Pro ty, kteří se po výrazné rally v posledních letech, zakončené velmi ziskovým minulým rokem, obávají možných poklesů na akciových trzích, může být pravidelné investování zajímavým způsobem, jak případné ztráty využít ve svůj prospěch. To platí zejména v dlouhém horizontu, kdy případný medvědí trend nabídne období nákupů za zlevněné ceny.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024

Prestižní žebříček nejúspěšnějších fondů na českém trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023

Již počtrnácté proběhlo hodnocení nejúspěšnějších fondů českého investičního trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023. Na základě ukazatelů výkonnosti a rizik se na prvním místě v kategorii akciové fondy umístil J&T Opportunity, mezi smíšenými fondy získal první místo Amundi CR Balancovaný, za nejlepší progresivní dluhopisový fond byl […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • vasek

    26 března, 2014

    Každá snaha se cení, ale může mi někdo nastínit, jak a k čemu v reálu tohoto indexu mohu využít? Větší dojem na mne zatím dělá zmíněná snaha přinášet informace o jednotlivých oblastech. Jsem zvědavý :-)

    Odpovědět