CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

26. 03. 2012

Subjekty:

Zima končí a předkládá drsné účty

Tomáš Hrbek, šéf kompetenčního centra pro likvidaci pojistných událostí Generali PPF Holdingu, k tomu uvedl: “V posledních letech pojišťovny celkově registrují mnohem výraznější dopad přírodních katastrof na své podnikání, což ovlivňuje nejen pojistná plnění, ale také náhrady škod i obecné podmínky pro poskytování pojistek. Stejně jako naši klienti i my se musíme potýkat s neočekávanými a prudkými výkyvy přírodních podmínek – a přizpůsobovat jim svou pojišťovací praxi.”

V České republice, Polsku a na Slovensku nezpůsobila zima příliš rozsáhlé škody, s výjimkou extrémních mrazů. Rozmary počasí na přelomu ledna a února přinesly spíše menší škody na majetku, jako byly prasklé vodovodní potrubí či poškozené vodoměry, havárie topení a zamrzání naftových motorů. Poněkud závažnější a typickou škodní událostí byly požáry v důsledku snahy některých lidí ušetřit za plyn a elektřinu a přitápět si staršími a nefunkčními topnými tělesy. Například operátoři srbské pojišťovny Delta Generali zaznamenali trojnásobný nárůst v hlášeních těchto pojistných událostí a na Slovensku vyšplhaly celkové škody pramenící z takového jednání od začátku roku na více než 135 000 eur.

Zato zima v Rumunsku, Bulharsku a Srbsku přinesla letos obyvatelům dramatické okamžiky, kdy tyto země byly po dobu několika dní kompletně ochromeny. Řada menších měst a obcí zůstala bez elektřiny, jejich úřady a školy musely být více než týden zavřeny. Mráz, sněžení a silný vítr vyvolaly v Černém moři až šestimetrové vlny (místní média je pojmenovala „tsunami“), které zatopily několik rybářských vesnic. Na pobřeží Rumunska zmrzlo moře až do vzdálenosti400 metrůod břehu. V Srbsku obrovské ledové kry silně poničily jeden z největších přístavů na Dunaji a těžce poškodily stovky lodí. Celková ekonomická škoda země dosáhla podle odhadů 500 milionů eur.

Zima a extrémní počasí přinesly na druhou stranu také řadu humorných příběhů se šťastným koncem – a kuriózním pojistným plněním. V České republice se patnáctiletý chlapec zřejmě snažil napodobit scénu z filmu Obecná škola a olizoval sloup dopravní značky v patnáctistupňovém mrazu: hasičům se po velkém úsilí nakonec podařilo vtipálkovi pomoci a přimrzlý jazyk mu uvolnit. Mladý pár v Rumunsku si zase chtěl užít intimní chvíle v zamčeném autě a zřejmě nedbal krutého venkovního mrazu, takže vysvobodit jej ze zmrzlého auta museli až přivolaní policisté. V Maďarsku pak majitelé dvou vozů Hummer nárokovali pojistné plnění, když se se svými těžkými vozy propadli pod led při dobrodružné jízdě po hladině zmrzlého Balatonu.

Vybraná „pojišťovací“ fakta zaznamenaná v zimě 2012 společnostmi GPH:

–          V průběhu dvou únorových týdnů zaznamenala bulharská Generali téměř 60% nárůst pojistných plnění v porovnání s počátkem ledna 2012

–          V porovnání s celým měsícem lednem vzrostla částka pojistných plnění v Rumunsku během prvních dvou únorových týdnů o 21 000 eur

–          Operátoři srbské pojišťovny Delta Generali zaznamenali v únoru 2012 dvacetinásobný nárůst hlášení pojistných událostí v domácnosti v porovnání s předchozím měsícem

–          Pro likvidátory pojišťovny v Maďarsku byl nejnáročnějším dnem 10. únor 2012, kdy bylo vyřízeno 169 pojistných událostí nahlášených motoristy

–          V průběhu pouhých dvou týdnů února registrovala Česká pojišťovna kolem 2000 pojistných událostí souvisejících s majetkovými škodami pod vlivem počasí: v porovnání se stejným obdobím loňského roku jde o 100% růst, pokud jde o škody způsobené mrazem, zatímco počet škod zapříčiněných vlivem tíhy sněhu poněkud klesl

–          Klienti pojišťovny Generali v ČR nahlásili jen za první dva únorové týdny škody způsobené mrazem ve výši 10 milionů korun, což bylo více než za celý leden 2012.