CZK/€ 24.365 -0,12%

Sledovaná aktiva: akcie z indexu S&P 500

Období: 31. 3. 1994 až 31. 3. 2015

Rebalancování portfolia: 2× ročně

Investovaná částka: podle tržní kapitalizace dané akce. Tato podmínka je nutná, aby bylo možné porovnat strategii s indexem S&P 500, kde jsou váhy jednotlivých akcí podle tržní kapitalizace.

Test je proveden pomocí jednoduché metody rozdělení portfolia na kvartily od akcií s nejnižším P/E po akce s nejvyšším P/E poměrem. Výkonnost je ve formě total return po započtení dividend, ale před odečtením poplatků a daní.

Výsledky testu

V následující tabulce jsou shrnuty základní výnosové a rizikové charakteristiky jednotlivých kvartilů. Oproti indexu S&P 500 má výraznou nadvýnosnost jen 1. kvartil, který obsahuje 25 % akcií s nejnižším poměrem P/E.

clipboard0698

Graf č. 1: Kumulativní vývoj hodnoty akciového portfolia při investování na základě P/E poměru v %, zdroj: Colosseum

clipboard0699

Investice do levných akcií podle poměru P/E může být pro investora z dlouhodobého hlediska přínosná. Ten však musí být připraven na období všeobecné euforie, kdy jeho portfolio levných akcií bude zaostávat za trhem. Příkladem je technologická bublina na konci 90. let. Tehdy se krátkodobě vyplatilo nakupovat akcie s vysokým P/E. Avšak po prasknutí zaznamenali investoři u těchto akcií obrovský propad hodnoty. Maximální drawdown dosáhl 85 % (u akcií s nízkým P/E byl maximální drawdawn 56 %). Uvedený test nadhodnocuje skutečnost, kterou lze reálně očekávat, protože nezohledňuje poplatky, daně a další problémy (např. Survivorship bias). S pokročilejšími strategiemi se setkají investoři v portfoliích našeho oddělení Asset management.

Boris Tomčiak, vedoucí oddělení Asset management, Colosseum