CZK/€ 25.350 +0,06%

CZK/£ 29.634 +0,13%

CZK/CHF 26.632 +0,31%

08. 12. 2023

Zájem o first minute je výrazně vyšší než loni. Do konce února chce letní zájezd pořídit pětina Čechů

Podle aktuálního průzkumu agentury NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu si 20 % Čechů plánuje pořídit letní dovolenou v rámci first minute nabídek, tedy nejpozději do konce února 2024. Meziročně jde o výrazný 7% nárůst. 10 % Čechů chce mít dokonce zájezd zakoupený už před koncem letošního roku. Lidé naopak mnohem méně spoléhají na nákup dovolené na poslední chvíli. Loni jich bylo 30 %, letos už jen 22 %. Třetina obyvatel pak dovolenou neplánuje.

Z průzkumu dále vyplynulo, že 9 % Čechů chce stihnout pořídit svoji letní dovolenou do konce dubna. Dalších 9 % pak do začátku letních prázdnin. „Z výsledků jasně vidíme další růst zájmu o first minute. Tomu odpovídá i skutečnost, že lidé mnohem méně spoléhají na nákup last minute. Zatímco loni plánovalo pořízení dovolené na poslední chvíli 30 % Čechů, letos je to už jen 22 %,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Nákupním chováním se tak Češi vrací do stavu, který byl běžný před pandemií koronaviru. Využít včasný nákup plánují především ti, kteří byli v loni a letos na dovolené v zahraničí (26 %). „Obrovský zájem vidíme ale i ze strany těch, kdo letos cestovali pouze po České republice. Dovolenou s předstihem si chce koupit 56 % z nich, což je oproti minulému roku pětinový nárůst,“ říká Vlastimil Divoký.

Dovolená často až za půl roku

S včasným nákupem letní dovolené se pojí i obavy ze situací, které by mohly odjezd na dovolenou narušit. Zájezdy se totiž často kupují až půl roku dopředu a roste tak riziko, že na dovolenou nebude možné odcestovat.

Proto k first minute nabídkám neodmyslitelně patří i pojištění storna. „Klienti ho nejčastěji uplatňují kvůli zdravotním potížím, které jim znemožní odjet. Lze ho ale využít například i v případě ztráty zaměstnání, rozvodu, předvolání k soudu, poškození bydliště či dopravní nehodě při cestě na letiště,“ dodává Vlastimil Divoký.