Neděle 19. září. Svátek má Zita.

Zájem o akcie neustává

Investice 04.03.2019 | 16:42 0 Komentářů

Evropské akcie navázaly na úspěšný vstup asijských trhů do nového týdne a i na starém kontinentu převládaly nákupní příkazy. Index Stoxx 600 v odpoledních hodinách přidává zhruba 0,4 % a nachází se tak na nejvyšší úrovni za posledních pět měsíců. Daří se většině sektorů, když je obecně cítit větší chuť po cyklických akciích na úkor defenzivních. O první příčku se perou energetici a průmyslníci, jejichž akcie dosahují zisku shodně okolo 0,8 %. Naproti tomu utility či realitní společnosti mírně klesají, když jejich ztráty činí 0,3 %, respektive 0,2 %.

Ani americkému trhu se v první seanci tohoto týdne nákupní vlna nevyhnula. Index S&P 500 v úvodu obchodování přidává třetinu procenta. Vývoj jednotlivých sektorů je velmi podobný tomu v Evropě. I index S&P 500 se přiblížil svému 5měsíčnímu maximu v reakci na příznivé zprávy ohledně probíhajících jednáních o obchodní dohodě s Čínou.

Pražský parket se k rostoucím akciovým trhům rovněž přidal. Index PX si polepšil o 0,3 %, když největším růstem se blýskla mediální skupina CME, jejíž akcie vzrostly o 3,2 %. Akcie Avastu s růstem o 2,2 % obsadily druhou příčku a stupeň vítězů doplnila pojišťovna VIG (+0,7 %). Naopak nejztrátovějším titulem byl telekomunikační operátor O2 Czech Republic (-0,6 %). Obchodní aktivita byla výrazně podprůměrná, když zobchodovaný objem mírně přesáhl hranici 200 mil. CZK.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA