Čtvrtek 21. listopadu. Svátek má Albert.

Výsledky ČEZ za první kvartál by novým stimulem pro pokračující růst ceny akcií být neměly

Investice 10.05.2018 | 09:24 0 Komentářů

Výsledky celkově zaostaly za tržním i naším očekáváním. Propad EBITDA o 8 % byl způsoben vlivem dohody o narovnání se společností Sokolovská uhelná s pozitivním vlivem 0,7 mld. CZK do výsledků za Q1 17, s čímž jsme v odhadech počítali. Překvapivé byly ale pro nás nižší realizační ceny vyrobené elektřiny v ČR a na poklesu se promítla i nižší výroba uhelných elektráren a paroplynového zdroje.

Nižší čistý zisk o více jak 16 % je způsoben krom výše uvedeného kladným přeceněním opcí na akcie MOL (+0,8 mld. CZK), o kterém ČEZ účtoval v Q1 17, ale ne v Q1 18, a vyššími úrokovými náklady ve srovnání s loňským rokem (+36 %). Management ponechal svoji guidance pro letošní rok beze změny, tzn. EBITDA odhaduje v intervalu 51 až 53 mld. CZK, očištěný čistý zisk pak v rozmezí 12 až 14 mld. CZK.

Rostoucí ceny elektřiny hnaly v posledních týdnech ceny akcie ČEZ nahoru. Pokud bude tento trend nadále pokračovat, předpokládáme, že se s tímto vývojem svezou i akcie. Nicméně dnešní výsledky jsou pro nás spíše mírným zklamáním a nepředpokládáme tak, že by měly být dnes pozitivním stimulem pro růst akcií.

mld. CZK Q1 17 Q1 18 yoy Odhad KB Konsensus
Tržby 52,8 45,4 -14,0 % 53,4 53,0