CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

07. 09. 2017

Vyhlášení vítězů prvního UniCredit Hackathonu ve střední a východní Evropě

UniCredit ve spolupráci s ABC Accelerator uspořádala první celosvětovou soutěž UniCredit Hackathon CEE. Konala se ve slovinské Lublani 2. a 3. září 2017.

Do soutěže se přihlásili programátoři, zástupci start-upů v oblasti finančních technologií a softwaru a také lidé se schopností přinášet inovační řešení i zaměstnanci skupiny UniCredit. Společně vytvořili 12 mezinárodních týmů. Účastníci programátorského maratonu dorazili například z Albánie, Rakouska, Bosny a Hercegoviny, Turecka a dokonce i Japonska. Mezi soutěžícími byli také zástupci z České republiky.

Zadání pro soutěžící souviselo s novou směrnicí o platebních službách (PSD2), na jejímž základě budou muset všechny finanční instituce EU poskytnout třetím stranám přímý přístup ke svým klientským účtům. Zadání pro hackatonisty znělo „Využít informace z klientských účtů a nalézt řešení ke zlepšení spokojenosti klientů s přidanou hodnotou pro klienty i banku“. Účastníci měli například vyvíjet aplikace a platformy k analýze klientských údajů a v rámci toho zajistit zlepšení spokojenosti klienta.

Vítězné týmy byly vybrány v první zářijovou neděli, na závěr intenzivní dvoudenní soutěže. Své projekty budou prezentovat vrcholovému vedení Divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit. Ocenění šampióni budou mít možnost pracovat jako členové týmů, které budou nová řešení implementovat do praxe.

Vítěznými týmy jsou:

1. místo (cena 5 000 EUR)
  • EmreErol, Turecko
  • GünMakinabakan, Turecko
  • CahitTaşkın, Turecko
  • RecepTiryaki, Turecko
  • Tanja Arsenijevic, Srbsko (UniCredit Bank Serbia)
  • NikolinaCvitanovic, Chorvatsko (Zagrebačka Banka)
  • Todor Kondev, Bulharsko (UniCredit Bulbank)
  1. místo (cena 3 500 EUR)
  • Petra Fon, Slovinsko
  • BoštjanPišler, Slovinsko
  • Ivan Litsvinenka, Itálie
  • AleksanderZaras, Polsko (UniCredit Business IntegratedSolutions)
  • Aron Nemeth, Maďarsko (UniCredit Bank Hungary)
  • GaborKoros, Maďarsko (UniCredit Bank Hungary)
  1. místo (cena 1 500 EUR)
  • IztokSebič, Slovinsko
  • Giuseppe Guarnieri, Itálie
  • Alessandro Panza, Itálie
  • AmadejTauses, Slovinsko
  • Marina Sinitsyna, Rusko (UniCredit Bank Russia)
  • AlisaTarada, Rusko (UniCredit Bank Russia)

Sergio Marino, člen představenstva společnosti UniCredit Banka Slovenija, uvedl: „Poslední den Hackathonu zúčastněné týmy prezentovaly mnoho skvělých nápadů v souvislosti se zadáním týkajícím se požadavků směrnice PSD2. Některé z nápadů byly velmi detailně rozpracované. Při výběru vítězů se hodnotily zejména aspekty jako např., zda předložený ucelený scénář obsahuje ekonomické zdůvodnění, samotná pracovní demoverze, prezentace a kreativní provedení. I když už UniCredit Hackathon CEE proběhl, ve skutečnosti to neznamená konec. Nejlepší týmy budou prezentovat své inovativní myšlenky před vrcholovým vedením Divize pro střední a východní Evropu a budou mít možnost pracovat jako členové týmů, které budou daná řešení implementovat.”

Francesco Vercesi, zodpovědný za Agile aktivity ve skupině UniCredit, dodává: „Zásluhou UniCredit Hackathon CEE jsme měli možnost vidět, co dokážou lidé pocházejících z různých prostředí společně vytvořit a rozpracovat myšlenky, které se dají uplatnit později v praxi. Ve skupině UniCredit jsme přesvědčeni o potřebě inovací, proto jsme zavedli systém Agile, který uplatňuje nový způsob práce a lépe reaguje na rychle se měnící prostředí. Tento přístup, v jehož rámci různé týmy spolupracují na rychlém a opakovaném plnění úkolů, nám pomohl při organizaci samotného UniCredit Hackathonu ve střední a východní Evropě. Jsme hrdí na dosažené výsledky a blahopřejeme všem vítězným týmům.“

Tisková zpráva: UniCredit Hackathon