CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

28. 03. 2024

Velikonoce na silnicích: slibované krásné počasí zvyšuje rizika

Alkoholem povzbuzení koledníci za volantem, rodinné návštěvy svátečních řidičů ve městech – i to jsou podle společnosti Vindicia důvody, proč si dávat o prodlouženém víkendu na vozovkách o něco větší pozor. Ač jsou letos Velikonoce poměrně brzy, meteorologové slibují krásné počasí a vyšší teploty, což s sebou nese rizika srážky s cyklisty a motorkáři.

Velikonoce patří každoročně mezi rizikovější období v silničním provozu. „Jedná se o období výletů, ale také rodinných návštěv. Na vozovky se tak pouští sváteční řidiči, kteří nemusí úplně dobře odhadnout své schopnosti. A šoféři, jejichž revírem jsou obvykle hlavně méně frekventované komunikace, se pouští do velkých měst, kde je čeká intenzivnější provoz, ale také potřeba sladit se s tramvajemi a autobusy,“ varuje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

I proto Policie posiluje své hlídky a zaměřuje se na bezpečnost. Většinou hlídá dodržování rychlosti a kontroluje alkohol v krvi.

Na popíjení zapomeňte, problémem je i pro spolujezdce

Někteří koledníci totiž neváhají sednou za volant i poté, co pondělní pomlázku spojili s konzumací něčeho ostřejšího „Pro kompenzaci po dopravní nehodě je přitom zásadní střízlivost. Pokud řidič bourá opilý, pojišťovna sice škodu hradí z povinného ručení, nicméně pak částku sama vymáhá po šoférovi. Minimálně o část odškodnění můžete v případě alkoholu v krvi přijít i ve chvíli, kdy jste nehodu sami nezavinili. Děje se to velmi často, je to totiž interpretováno tak, že jako střízliví byste srážce mohli zabránit,“ vysvětluje Beck.

Pravidlo se netýká jen šoféra, ale i jeho spolujezdce. Ten zpravidla nepřijde o celou částku, ale pokud se prokáže, že o opilosti řidiče věděl, a přesto k němu do auta nasedl, může být jeho odškodnění značně kráceno.

Do hry se vrací motorkáři a cyklisté

Meteorologové slibují, že bude prodloužený víkend teplý a slunečný. Na silnice tak pravděpodobně vyjedou i první výletníci na kolech a natěšení motorkáři. Obě skupiny jsou velmi křehkými účastníky provozu. Kde by srážka dvou aut skončila pomačkanými plechy, tam jde u milovníků jedné stopy o život. Řidiči osobních aut si tak po několika měsících musí zase zvykat i přítomnost kol a motorek. Motorkáři by zase měli mít na paměti, že na vozovce stále ještě leží pozůstatky po zimní údržbě a na štěrku to může v ostrých zatáčkách klouzat. „Doporučujeme také nechat stroj před začátkem sezóny pořádně zkontrolovat. I původně dobrý stav motorky bude po nehodě důležitým krokem k zisku spravedlivého odškodnění. Protože podle našich zkušeností musí motorkáři o kompenzaci bojovat trochu pracněji než řidiči osobních aut,“ říká Beck.

Vindicia řešila i případ muže, kterému motorka podjela právě na zbytcích štěrku. Motorkář z Plzeňska si velmi vážně poranil páteř. Protože byl viníkem nehody, z povinného ručení nemohl získat ani korunu. „Naštěstí měl soukromou pojistku, ovšem setkal se se silnou neochotou pojišťovny cokoliv proplatit, poukazovala právě na jeho zavinění. To je ale absurdní, protože právě pro tyto případy, kdy člověk udělá chybu, která ho stojí zdraví, lidé pojistky uzavírají. Klient zatím získal téměř tři miliony korun, takže si mohl byt předělat na bezbariérový. Případ ještě není uzavřen, snažíme se získat ještě více,“ uvádí Beck.