Čtvrtek 21. ledna. Svátek má Běla.

Unipetrol raketou dnešního dne

Investice 06.09.2017 | 17:36 0 Komentářů

Evropský akciový index Stoxx 600 končí dnešní obchodování s kladnou nulou. Jednotlivé sektory příliš velkých změn nedoznaly. Na jedné straně si půl procenta připsali realitní developeři, na straně druhé dvě desetiny ztratilo hned trio telekomunikačních, finančních a průmyslových firem. Americkému protějšku se daří v prvních hodinách lépe, když index S&P 500 přidává čtvrt procenta. Hlavním tahounem jsou díky rostoucím cenám ropy akcie energetických společností, které vyskočily o 1,5 %.

Pražský parket se oproti včerejšku výrazněji nepohnul a zakončil pouhé čtyři setiny pod včerejším zavíracím kurzem. Nejviditelnějším titulem se dnes staly akcie Unipetrolu, jejichž cena vzrostla o 6,4 % v reakci na zprávu finančního ředitele, že společnost po spuštění své nové polyetylenové jednotky, která původně měla nahradit dosluhující závod ze 70. let, nechá obě dvě linky zřejmě v provozu. Zároveň prohlásil, že investice do Spolany budou činit až tři miliardy korun, což vesměs odpovídá dřívějším spekulacím na trhu. Zobchodovaný objem dosáhl necelého půl milionu korun.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA