Úterý 13. dubna. Svátek má Aleš.

Tuzemský developerský lídr EKOSPOL sonduje možnosti expanze na východ, v Praze hostil čtyřicítku předních manažerů z Běloruska

Investice EKOSPOL 18.09.2014 | 16:02 0 Komentářů

Věhlas společnosti EKOSPOL jakožto lídra developerského trhu v České republice se úspěšně rozšiřuje i do zahraničí. Dnes zástupci společnosti v Praze přivítali čtyřicetičlennou delegaci vrcholných manažerů stavebních a strojírenských podniků či bank z Běloruska, kteří se zajímali o bohaté zkušenosti společnosti EKOSPOL s výstavbou nízkopodlažních rezidenčních bytových projektů v české metropoli. Zástupci společnosti EKOSPOL v dlouhodobém horizontu nevyloučili možnou vzájemnou spolupráci.

V delegaci byli zastoupeni manažeři více než desítky předních běloruských podniků jako Bresthilsroj, Smorgonstroj, Strojmas či z finančního domu Belinvestbank. Návštěva běloruské delegace je již čtvrtou zahraniční návštěvou za poslední rok. V loňském roce totiž EKOSPOL navštívili zástupci sibiřské investiční a developerské společnosti ENCO Group a před tím delegace čínské společnosti SIDL Group ze Šanghaje, letos květnu do Prahy rovněž zavítali zástupci Atomstrojkomplexu stavebního a developerského lídra z Uralu.

„Těší nás, že nás oslovují významné zahraniční firmy samy bez předchozích kontaktů. S běloruskými manažery i řediteli významných podniků jsme hovořili i o možnosti navázání další spolupráce. V případě dohody jsme připraveni podílet se na konzultacích a v dlouhodobém časovém horizontu ani nevylučujeme spolupráci,“ prohlásil Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.

Bělorusové neznají hypotéky!

Zástupci společnosti EKOSPOL získali nové poznatky o fungování běloruského stavebního trhu, který se v mnoha záležitostech výrazně odlišuje od toho českého. Například tam neexistuje klasické hypoteční bankovnictví. Na bydlení si lidé berou běžné úvěry, které jsou úročeny 37 procenty! Nejčastěji prodávanými byty zde jsou 1+1 (zhruba 47 metrů čtverečních) a 1+2 (50 až 80 metrů čtverečních). Zdejší výstavbu tíží i velká byrokracie. „Než postavíte dům, potřebujete sehnat 162 podpisů z různých organizací, každá stavba je každoročně až čtyřikrát kontrolována stáními dozorovými orgány,“ uvedl Ivan Lapatsik, ředitel kontroly a supervize staveb v Minské oblasti. „Nicméně jsme rádi, že jsme mohli vidět, jak probíhá proces schvalování a výstavba v České republice a takto získané zkušenosti jsou pro nás velmi cenné,“ dodal Lapatsik.