CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

14. 09. 2020

Subjekty:

Top Stocks slaví 14. narozeniny. Investory láká nikoliv na aktuální hodnotu akcií, ale na „příběhy“.

Neohlížejte se na to, jestli hodnota dané akcie aktuálně roste či klesá. Soustřeďujte se na podnikatelský příběh a potenciál, který za danou akcií stojí.

Právě taková je investiční strategie, se kterou úspěšně dobývá otevřený akciový podílový fond Top Stocks domácí trh. Za 14 let své existence vyrostl do pozice největšího akciového fondu v Česku. Investoři, kterých je aktuálně více než 80 tisíc, do něj investovali již více než 15,9 mld. Kč. I přes nebývalé výkyvy finančních trhů způsobené koronavirovou pandemií zhodnotil fond Top Stocks investice v posledních 12 měsících o 9,34%

Poslední rok byl ve znamení velkých výkyvů. Od září 2019 do poloviny února 2020 akcie společností ve fondu Top Stocks velmi výrazně rostly, pak přišly během druhé poloviny února a v březnu jejich panické výprodeje v souvislosti s koronavirovou krizí a následně od dubna až do současnosti docházelo k jejich postupnému zotavování,“ říká Ján Hájek, portfolio manažer fondu Top Stocks.

V reakci na krizovou situaci provedl Hájek úpravu portfolia. Jeho dalšímu zhodnocování by mohlo

napomoci také přeskupování tržních pozic v důsledku koronavirové pandemie. „Společnosti, které

jsou v portfoliu fondu Top Stocks, budou v budoucím oživení těžit ze svých pozic lídrů v jednotlivých segmentech a jejich ziskovost bude schopna dosáhnout i hodnot výrazně vyšších než na konci letošního ledna, a to díky tomu, že část jejich slabších konkurentů vyklidí své pozice,“ vysvětluje Ján Hájek.

Změny, které se mi od březnového propadu povedlo udělat, dávají naději, že s očekávaným návratem do normálnějšího fungování ekonomik by mohlo dojít k nadprůměrnému zhodnocení fondu. Návrat na úroveň 90 % ziskovosti a na 90 % relativního ocenění z ledna 2020 u společností, které jsou aktuálně v portfoliu fondu Top Stocks, by znamenal posun hodnoty podílového listu na úroveň kolem 3,25 ze současných přibližně 2,55. Aktuální analytický konsensus předpokládá dosažení této hodnoty ziskovosti nejdříve za 24 měsíců. Ovšem právě v rychlosti návratu vidím příležitost pro pozitivní překvapení, podobně jako tomu bylo v předchozích recesích,“ říká Ján Hájek.

Hodnota podílového listu fondu Top Stocks vzrostla od počátku jeho existence o 155,37 %, průměrně tak fond zhodnotil investované peníze našich klientů o 6,93 % ročně.

Akciový fond Top Stocks představuje sám o sobě atraktivní investiční příběh. Je jedinečný svým přístupem, strategií i svou dlouhodobou úspešností. Portfolio manažer Ján Hájek aktivně vyhledává a vybírá na trhu jednotlivé společnosti s dlouhodobým růstovým potenciálem. Portfolio fondu tak reprezentuje většinou 25 různých investičních nápadů, přičemž jeden investiční nápad znamená zpravidla investici do jedné pečlivě vybrané akcie (např. Starbucks, Pandora, L Brands nebo nově Ryanair, Booking.com či Marriott). Další významnou oblastí, do které fond investuje, jsou biotechnologie a farmaceutický průmysl.