Pondělí 25. června. Svátek má Ivan.

Solidní výsledky Morgan Stanley a Goldman Sachs trhy k růstu nepřesvědčily

Investice 17.10.2017 | 22:38 0 Komentářů

Padající euro pomáhá evropským exportérům a potažmo i jejich akciím. Index Euro Stoxx 50 díky tomu roste o zhruba 0,3 %, což mu stačí k dosažení nejvyšší úrovně za posledních 5 měsíců. Průmyslové podniky tak patří mezi společnosti, které k růstu indexu nejvíce přispívají. Dalšími jsou finanční domy nebo síťová odvětví. Naopak největší brzdou jsou farmaceutické tituly, které klesají o půl procenta. Sekundují jim telekomunikační operátoři se ztrátami okolo třetiny procenta.

Americké akciové indexy na počátku úterní seance toho příliš moc nepředvádějí. S&P 500 přešlapuje na místě, když jediným sektorem, o který je mezi investory zájem, jsou farmacie, které si oproti Evropě připisují jedno procento. Tento růst tak kompenzuje poklesy ostatních odvětví, jejichž ztráty dosahují maximálně půl procenta. V mínusu jsou i akcie finančních domů, ačkoliv Morgan Stanley a Goldman Sachs reportovaly nad očekávání dobré výsledky.

Pražský parket dnes přidal tři desetiny procenta. Za to vděčí především akciím Erste, ČEZ a O2 Czech Republic, které si polepšily o 1,6 %, 0,9 %, respektive 0,8 %. Naopak Unipetrol, který byl včerejším premiantem, se dnes stal největším propadlíkem, když odevzdal téměř všechny svoje pondělní zisky (-1,4 %). Prodejní příkazy převládaly i u obou tuzemských bank. Zatímco Komerční banka přišla o 0,7 %, tržní kapitalizace Monety se snížila o 0,4 %. Zobchodovaný objem dosáhl necelých půl milionu korun, čímž zaostal za ročním průměrem.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA