Pondělí 18. ledna. Svátek má Vladislav.

Saxo Bank oznámila hospodářské výsledky za rok 2017

Skupina Saxo Bank („Skupina“) oznámila za rok 2017 kladný čistý zisk ve výši 401 milionů DKK, což představuje 33% nárůst ve srovnání s rokem 2016. Kolaterální vklady klientů nadále rostly až na 103,6 mld. DKK a provozní příjmy Skupiny dosáhly 3,0 mld. DKK, což je tříprocentní nárůst proti předchozímu roku.

Skupina Saxo Bank nadále posiluje svou kapitálovou pozici s celkovým poměrem kapitálu Skupiny ve výši 22,7 % na konci roku 2017 ve srovnání s 19,5 % na konci roku 2016, takže si udržuje bezpečnou rezervu.

Přehled klíčových údajů roku 2017 (2016)

• Provozní výnosy: 3,0 mld. DKK (2,9 mld. DKK)
  • EBITDA: (zisk): 931,6 milionů DKK (845 milionů DKK)
  • Upravený EBITDA*: 1,0 mld. DKK (954,5 milionů DKK)
  • Čistý zisk: 401,1 milionů DKK (302,4 milionů DKK)
  • Kolaterální vklady klientů: 103,6 mld. DKK (92,3 mld. DKK)
  • Celkový kapitál: 4,6 mld. DKK (4,2 mld. DKK)

* údaj EBITDA upravený o příjmy a výdaje nepovažované za cyklické a mající významný dopad na čistý zisk Skupiny.

Generální ředitel Saxo Bank a jeden z jejích zakladatelů, Kim Fournais, k výsledkům řekl:

• Výsledky za rok 2017 dále potvrzují schopnosti a sílu obchodního modelu Saxo Bank a naší pozici jako finančně-technologického a regulatorně-technologického odborníka zaměřeného na multi-asset obchodování a investice pro nezávislé klienty i jako poskytovatele kompletních bankovních služeb firemním klientům. I přes nízkou volatilitu trhu dokázala investiční banka Saxo Bank dosáhnout rekordních výsledků u nových soukromých i firemních klientů. Nové maximum v objemu kolaterálních vkladů dále potvrzuje, že Saxo Bank poskytuje multi-asset nabídku umožňující klientům obchodovat ve všech fázích tržního cyklu.

• Díky silné kapitálové základně můžeme pokračovat v investicích a zlepšování našeho uživatelského prostředí a technologií nabízejících služby našim klientům tak, abychom zůstali přední technologickou společností zaměřující se na digitalizaci klientského rozhraní.
  • Hospodářské výsledky potvrzují, že Saxo Bank zvolila správnou cestu. Prioritou pro nás zůstává pokračující vývoj nejlepších technologií s cílem poskytnout našim klientům a partnerům ty nejlepší produkty, platformy, ceny a služby díky našim špičkovým obchodním zkušenostem.

V únoru 2018 Saxo Bank oznámila prodej dceřiné společnosti Saxo Privatbank, což je plně licencovaná maloobchodní banka s pobočkami po celém Dánsku dánské skupině Alm. Brand poskytující finanční služby zaměřené na neživotní pojištění, bankovnictví a životní a penzijní pojištění. Současně vstupuje Saxo Bank do partnerství s Alm. Brand Bank, které klientům nabídne obchodování a investice do akcií, dluhopisů, ETF a vzájemných fondů prostřednictvím oceňované platformy Saxo Bank SaxoTraderGO.

V říjnu 2017 bylo oznámeno, že společnost Geely International Hong Kong, pobočka Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd („Skupina Geely“), nabídla odkup 51,5 % akcií Saxo Bank, a přední severská finanční skupina Sampo Group odkoupí 19,9% podíl. Obchodní transakce čekají na schválení regulačních orgánů a předpokládá se, že k jejich schválení dojde v prvním pololetí roku 2018.