CZK/€ 25.265 +0,14%

17. 04. 2012

Subjekty:

RAIFFEISENBANK UVEDLA NA POLSKÝ NEW CONNECT FIRMU TWIGONET

Na polskou burzu New Connect minulý pátek vstoupila česká společnost TwigoNet Europe, SE, která chce v České republice vybudovat síť optických kabelů. „TwigoNet na burzu vstupuje s kapitálem
ve výši 43 milionů korun, investoři pocházejí především z řad privátních klientů Raiffeisenbank,“ uvedl Marek Tichý, ředitel Corporate Finance Raiffeisenbank, která celý proces uvedení na New Connect zajišťovala. Během prvního dne obchodování si akcie společnosti připsaly přes 6 %
a nastavily kapitalizaci společnosti na bezmála 48 milionů PLN (280 milionů Kč).

Jsme rádi, že se nám podařilo tuto transakci dokončit i v době nepříznivé situace, která na kapitálových trzích  převládala v druhé polovině loňského roku,“ dodal Marek Tichý. TwigoNet je první firmou, která za pomoci Raiffeisenbank na alternativní trh polské burzy vstoupila. „V této chvíli hledáme možnosti, jak malým firmám přístup k investorům ještě více zjednodušit a s konkrétními firmami se již bavíme o tom, jakým způsobem upsat jejich nový kapitál,“ uvedl.

Polská burza New Connect je určena především pro menší a střední rozvíjející se společnosti, které díky získání dodatečného kapitálu mají potenciál dalšího dynamického růstu. Její výhodou je především skutečnost, že emise jednotlivých společností mohou být velmi malé, a to i pod jedním milionem eur. To otevírá možnosti především malým a středním společnostem, které na jiných burzách nemohou své akcie emitovat z důvodu své současné tržní kapitalizace.

Kromě výše upisovaného kapitálu má New Connect pro malé a střední firmy řadu dalších výhod: vstup na burzu je méně nákladný, informační povinnosti jsou méně striktní, trh se orientuje především na rizikověji orientované investory. Rychlejší je i samotné umístění emise.

V tuto chvíli je na burze New Connect, která vznikla v roce 2007, obchodováno zhruba 160 společností, některé z nich už přešly na hlavní trh varšavské burzy.