Čtvrtek 22. října. Svátek má Sabina.

Raiffeisen chráněný fond ekonomických cyklů poprvé zvyšuje chráněnou hodnotu

Banky Raiffeisenbank 15.11.2013 | 15:51 0 Komentářů

Tento týden došlo k prvnímu zvýšení chráněné hodnoty Raiffeisen chráněného fondu ekonomických cyklů. „Do zhodnocení portfolia fondu se z velké části promítlo jak nedávné snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou, tak měnová intervence ze strany České národní banky. Naše očekávání, že koruna oslabí vůči euru, se ukázala jako správná,“ uvedl šéf Asset Managementu a člen představenstva Raiffeisen Investiční společnosti.

Fond chránil 95 % hodnoty kapitálu vloženého na počátku prvního sledovaného období. Toto období bylo vyhlášené na tři roky s tím, že pokud v průběhu tohoto období vzroste hodnota podílového listu alespoň o 2 % oproti hodnotě na počátku, bude nastaveno nové sledované období s příslušně zvýšenou chráněnou hodnotou. Již po 5 měsících existence fondu tak došlo ke zvýšení hodnoty podílového listu na 1,0203 Kč a nová chráněná hodnota tak aktuálně činí 0,9692 Kč. (jinými slovy: klienti do tohoto fondu investují s jistotou, že dostanou zpět minimálně 95 % hodnoty své investice. Nyní už vědí, že dostanou minimálně téměř 97 % hodnoty zpět…)

„Ve všech fondech, které řídíme, byla zastoupena cizoměnová aktiva, jejichž hodnota vyjádřená v Kč po intervenci ČNB výrazně vzrostla,“ dodal Michal Ondruška. Různé typy chráněných investičních produktů (kromě „zaklikávacích“ fondů to jsou např. garantované certifikát založené na vývoji konkrétních podkladových aktiv) se těší velké popularitě klientů, kteří hledají možnost vyššího výnosu než jim nabízejí současné nízké úrokové sazby na spořicích účtech, ale zároveň chtějí mít své investice chráněny (v tomto konkrétním případě zajištěný fond vydělal za pět měsíců více jak dvě procenta, což je zhruba o polovinu více než je zhruba celoroční aktuální výnos  spořicích účtů..)