Úterý 13. dubna. Svátek má Aleš.

Průmysl táhne českou ekonomiku prudce vzhůru

Makro 15.05.2015 | 11:06 0 Komentářů

Neuvěřitelně výborně vyznívá předběžný odhad HDP České republiky za první čtvrtletí letošního roku. Že ekonomika rychle rostla zejména díky zpracovatelskému průmyslu, se dalo čekat, že HDP vyskočí v meziročním srovnání o téměř 4 %, je skoro neuvěřitelné.

Navíc nejde jen o zpracovatelský průmysl respektive automobilky, ale i o další odvětví, která v letošním roce vykazují solidní růst. I když jde zatím jen o odhady, dá se předpokládat, že růstu napomáhalo i stavebnictví a tržní služby.

Na poptávkové straně ekonomiku tlačí vzhůru zejména spotřeba domácností a investice. Optimismus spotřebitelů podpořený klesající nezaměstnaností a zlepšování jejich finanční situace vede konečně k vyšším útratám za spotřební zboží i k větší odvaze při investicích do bydlení.

Část růstu ekonomiky jde i na vrub spotřebním daním z tabákových výrobků. S tím, jak se obchodníci předzásobují před změnou těchto daní, kolísá růst HDP v jednotlivých čtvrtletích. Zatímco na konci loňského roku byl tento efekt z pohledu růstu negativní, nyní je opět pozitivní. Proto počítáme, že výsledek za druhé čtvrtletí už zdaleka nebude na první pohled tak skvělý, jako ten aktuální (mezičtvrtletně +2,8 %).

Ve srovnání s ostatními zeměmi EU si ČR vede z pohledu ekonomického růstu výborně. Dá se proto čekat další pokles nezaměstnanosti díky rychlé tvorbě nových pracovních míst, udrží se i optimismus spotřebitelů a ochota firem dále investovat do svého rozvoje.

Nejnovější číslo HDP je zatím jen předběžným odhadem, a proto bude dobré s přehodnocením výhledu české ekonomiky vyčkat až do zveřejnění podrobných dat v červnu.

Petr Dufek
Investiční výzkum
Československá obchodní banka, a. s.