Sobota 25. května. Svátek má Viola.

Pražský PX v první desítce světových akciových indexů

Investice 01.02.2019 | 17:44 0 Komentářů

Americké akcie pokračují ve své rallye a v úvodu první únorové seance index S&P 500 roste o 0,2 %. Daří se především energetickým společnostem, jejichž akcie přidávají 1,8 %. Pozitivní náladu podpořily statistiky z amerického trhu práce, které ukázaly na silnou tvorbu nových pracovních míst.

Na druhou stranu čísla za předchozí měsíc byla revidována poměrně silně dolů. Evropské akcie končí páteční obchodování růstem o 0,4 %, přestože seance byla poměrně rozkolísaná, když ještě zhruba před 2,5 h index Stoxx 600 ztrácel 0,4 %.

Pražská burza uzavřela v půlprocentním zisku. Pomohly ji k tomu všechny finanční tituly v čele s Komerční bankou, jejíž akcie si připsaly jedno procento. Vítězem se však stal telekomunikační operátor O2 Czech Republic s růstem o 1,9 %. Na druhou stranu trio propadlíků dnes vytvořily akcie Philip Morris ČR, Stock Spirits a CME, které odevzdaly mezi 0,7 až 1,3 %. Mediální skupina v příštím týdnu kromě dalších prezentuje svoje hospodářské výsledky. Za celý týden si index PX polepšil o 2,5 % a umístil se tak v první desítce akciových indexů sledovaných agenturou Bloomberg.

Miroslav Frayer
Komerční banka