Sobota 23. ledna. Svátek má Zdeněk.

Pražská burza zahájila obchodní týden strmým růstem

Investice 22.01.2018 | 17:06 0 Komentářů

Trhy napříč Evropou si v závěru pondělního obchodování připisují zisky. Index Euro Stoxx 600 otevřel nad pátečním uzavíracím kurzem, kolem kterého první třetinu obchodování osciloval. Následně vyrazil vzhůru a v závěru dne se zhodnocuje o 0,3 %. Vítězství patří telekomunikačním společnostem (+1,2 %) a energetickému sektoru (+0,9 %). Na opačné straně se nachází především firmy z oblasti informačních technologií (-0,5 %).

Americké trhy vykročily do pondělní seance s úsměvem na tváři. Index S&P 500 zahajuje ziskem 0,2 %, Dow Jones připisuje 0,1 % hodnoty a technologický Nasdaq roste o 0,4 %. V rámci indexu S&P 500 jsou nejúspěšnější telekomunikace (+1,7 %) a utility (+1 %). Po půl procentu odepisují sektory průmyslu a zpracovatelů surovin.

Pražská burza zakončila první obchodní den výrazným růstem o 0,8 %. Nejvíce se dařilo Erste (+2,1 %), O2 (+2 %) a VIG (+1 %). Obří zisky z minulého týdne dnes mírně korigovala likérka Stock, když její akcie odepsaly 1,4 % hodnoty. Zobchodovaný objem za dnešek na pražské burze činil 0,4 mld. CZK, což je pod dlouhodobým průměrem 0,6 mld. CZK.

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA