Úterý 27. října. Svátek mají Šarlota a Zoe.

Pražská burza zahájí výpočet Total Return Indexu PX

Investice 10.03.2014 | 12:54 0 Komentářů

Pražská burza zahájí od 24. 3. 2014 výpočet nového indexu, který bude zohledňovat výplatu dividendy u jednotlivých konstituentů. Báze tohoto tzv. Total Return Indexu bude odpovídat bázi stávajícího hlavního indexu PX a jeho název bude PX-TR (ISIN CZ0160000019). Historické hodnoty budou zpětně propočteny k 20. 3. 2006, kdy došlo ke sloučení indexů PX50 a PX-D a vzniku indexu PX.

„PX-TR Index přináší mnohem realističtější obrázek výnosnosti pražského trhu právě díky tomu, že do výpočtu indexu je zahrnuta výše vyplacené dividendy jednotlivých bazických emisí. Investoři tak získají lepší přehled a index se může rovněž stát zajímavým podkladovým aktivem pro tvůrce strukturovaných produktů“, říká Jiří Opletal, zástupce generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha a ředitel odboru obchodování a cenných papírů.

Burza cenných papírů Praha je jedním z nejvýnosnějších trhů na světě z pohledu výše vyplácených dividend. V roce 2013 s dividendovým výnosem 5,19% daleko převýšila nejen trhy v regionu CEE (Varšava WIG 3,71%), ale i rozvinuté trhy v EU (Německo DAX 2,83%; Velká Británie FTSE 100 3,46%) a USA (Dow Jones 2,08%; NASDAQ 1,19%). Viz připojený soubor.

„Český akciový trh je mezi investory v regionu vnímán jako trh, kde jsou obchodovány akcie s nadprůměrně vysokým dividendovým výnosem. Cenový index PX tento fakt ale bohužel neodrážel, což pražskou burzu při srovnání výkonností s ostatními indexy znevýhodňovalo. Proto zavedení Total Return Indexu může napomoci ke zviditelnění této charakteristiky a případně ke zvýšení alokací českého trhu v rámci regionálních portfolií. Dividendový výnos je v současných turbulentních dobách vysoce ceněn nejen fondy s konzervativním přístupem“, říká Michal Řízek, Head of Equity Sales Česká Spořitelna, a.s.